Majorare a indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu handicap. Cu cât se modifică veniturile

Majorare a indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu handicap. Cu cât se modifică veniturile Persoane cu handicap. Sursa foto: EVZ

Din luna iunie 2024, indemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap grav, copii și adulți, vor fi majorate, iar plățile vor fi efectuate începând cu luna iulie.

În cadrul ședinței din 23 mai 2024, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care aduce modificări articolului 58 alineatelor (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 referitoare la protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Indemnizațiile lunare pentru persoanele cu handicap, majorate

Astfel, această creștere va consta într-un procent de zece puncte din indicatorul social de referință.

389.000 de persoane vor beneficia de această măsură, dintre care 340.200 sunt adulți și 48.800 sunt copii. Aceasta reprezintă a doua creștere a indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu handicap grav din acest an, urmând celei implementate în luna ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul majorării acestor indemnizații este de a asigura îngrijirea corespunzătoare a copiilor și adulților care suferă de un grad grav de handicap.

Indemnizație

Indemnizație. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Câți bani vor primi în plus persoanele vizate

Prin urmare, indemnizația lunară pentru adulții cu handicap grav va fi majorată de la 70% la 80% din indicatorul social de referință (ISR). Asta reprezintă o creștere de la 463 de lei la 529 de lei.

În ianuarie, această indemnizație era de 419 lei, astfel că suma totală s-a majorat cu 110 lei în primele șase luni ale anului. În același timp, indemnizația lunară pentru copiii cu handicap grav va fi crescută de la 60% la 70% din ISR. Adică de la 397 de lei la 463 de lei.

La începutul anului, suma era de 359 de lei. Asta înseamnă o creștere totală de 104 lei în primele șase luni ale anului, potrivit doctorulzilei.ro.

Persoane cu handicap

Persoane cu handicap. Sursa foto: EVZ

Majorăm indemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav. Începând cu banii pe luna iunie. Este a doua creștere după cea de la începutul anului, fiind obligatorie în urma majorării valorii indicatorului social de referință din martie.

Vor beneficia de această măsură circa 390.000 de persoane. Repet, pentru copiii și adulții cu handicap grav”, a spus Marcel Ciolacu.