Mai sunt doar două săptămâni până la Festivalul Baletului Rusesc de la București

Mai sunt doar două săptămâni până la Festivalul Baletului Rusesc de la București

Au mai rămas două săptămâni până la debutul Festivalului Baletului Rusesc ce va avea loc în perioada 25-27 noiembrie, la Sala Palatului din București, un eveniment considerat de către specialiști ca fiind unul de excepție pentru iubitorii de balet din România. Pro-gramul celor 3 zile de spectacole este următorul: Luni, 25 noiembrie-Spărgătorul de Nuci; Marți, 26 noiembrie-Giselle; Miercuri, 27 noiembrie-Lacul Lebedelor.

Balerinii care vor evolua în Festivalul de la București sunt vedete de la  teatre de renume din Federația Rusă, care au încântat publicul din întreaga lume de-a lungul timpului.

Zhanna Gubanova este prim solist al Teatrului Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko din Moscova. A absolvit Kiev State Ballet School în anul 2014 iar din 2016 dansează la Teatrul Stanislavsky din Moscova. A fost remarcată încă din 2013 când a câștigat Medalia de Aur la renumitul festival studențeasc Mikhailovsky Theater și este considerată una dintre cele mai valoroase balerine din noua generație. În festivalul de la București, Zhanna va  interpreta rolul Mariei (Clara) în Spărgătorul de Nuci pe 25 noiembrie, Giselle în Giselle pe 26 noiembrie și Odete-Odile în Lacul Lebedelor pe 27 noiembrie.

Alexey Lyubimov este balerin principal al Teatrului Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko. A absolvit prestigioasa Perm State Ballet School în 1999 iar un an mai târziu s-a alăturat teatrului din Moscova. De atunci dansează rolurile principale din repertoriul teatrului și este nelipsit din turneele internaționale. Este unul dintre    coechipierii și partenerii de scenă ai celebrului balerin Sergei Polunin, alături de care a participat la numeroase turnee.  Anul acesta, drept recunoaștere a activității sale artistice, a fost decorat cu Ordinul Artist de Onoare al Federației Ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

La București îl vom vedea pe Alexey Lyubimov în rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci, apoi va interpreta rolul Albert în Giselle și în ultima zi  va fi Prințul Siegfried.

 Ksenia Khabinets este solist principal la Teatrul Kremlin Palace din Moscova. În anul 2012 a fost admisă la Academia de Stat (de balet) din Moscova și a intrat în trupa teatrului  Kremlin Palace unde încă din primul an a început să interpreteze roluri solo. În anul 2015 a absolvit cu onoruri  Academia de Stat, secția de coregrafie iar în anul 2016 a participat la Festivalul Internațional “Rudolf Nureyev” unde a obținut  Premiu I al competiției  pentru balerini și coregrafi. Profesorul-tutore al Kseniei este  artista de onoare a Rusiei, Zhanna Bogoroditskaya.

În recitalul de la București, Ksenia va interpreta rolurile solo precum Dansul arab din Spărgătorul de Nuci, Myrth din Giselle sau Big Swans în Lacul Lebedelor.

 Printre vedetele care vor participa la Festivalul de la București se mai află și Polina Filippova, solist  principal la renumitul Teatru Academic de Operă și Balet din Samara iar corpul de balet este format din 30 de balerini de la Russian State Ballet Theater din Saransk.

Coregraful coordonator al  festivalului este  Zinaida Baturin, solist și coregraf al Teatrului Kremlin Palace  iar regia și producția festivalului sunt asigurate de regizorul și coregraful Sergey Baturin de la Russian Media  Ballet Theater din Moscova.

Compania RMBT este cunoscută la nivel mondial pentru brevetarea și utilizarea decorururilor 3D de teatru și balet. În turneele internaționale organizate de Sergey Baturin au dansat în ultimii ani cele mai mari nume ale baletului rusesc. Decorurile sunt create prin sisteme multimedia de panouri video, producând o experiență unică spectatorilor, experiență pe care o vor putea trăi acum și spectatorii români care vor participa la Festivalul Baletului Rusesc de la Sala Palatului.

Teatrul Stanislavsky și Nemirovich-Dancenko a fost fondat în 1941 prin fuziunea Teatrului de Operă Stanislavsky (înființat în 1918 ca Opera Studio al Teatrului Balshoi din Moscova) cu Teatrul Muzical Nemirovich-Dancenko (înființat în 1919 sub denumirea de Studio al Teatrului Moscova Art). Compania de balet a fost înființată de către Victorina Kriger, celebra balerină a Teatrului Bolshoi, în anul 1929 sub numele de Moscova Art Ballet, parte a teatrului Nemirovich-Dancenko. În prezent Teatrul SND este al doilea mare teatru după Balshoi și este administrat de Direcția de Cultură a Primăriei din Moscova.

The Kremlin Palace Ballet Theater a fost fondat în urmă cu douăzeci de ani pe scena cunoscutului Palat al Kremlinului și de atunci este componenta integrantă a realizărilor creative care definesc contribuția la istoria artei rusești. Această trupă a fost creată la inițiativa directorului Palatului Congreselor din acea vreme Pavel    Nilov și a celebrului maestru de balet, Artist Național al Federației Ruse, Andrey Petrov, care este directorul artistic în toți acești ani.

Spectacolele se vor juca la Sala Palatului în regimsală mică” pentru o calitate ridicată a vizionării. Prețurile sunt cuprinse între 150 lei și 250 lei biletul iar abonamentul pentru cele 3 zile costă între 360 lei și 600 lei. Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețelele www.eventim.ro, www.iabilet.ro, www.blt.ro , www.bilete.ro sau direct de la casa de bilete a Sălii Palatului.