Se pare că rezerviştilor li s-ar fi solicitat şi acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate, scrie botoşăneanul.ro.

Ca să vadă

”Am şi eu invitaţie la această convocare pe data de 2–3– 4 iunie, dacă nu mă înşel, să particip la această instruire. Ei vor să facă un exerciţiu de mobilizare ca să vadă în cât timp se prezintă rezerviştii la unitate, probabil cheamă şi pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizaţi că sunt şefi ai unor agenţi economici care au maşini care le pot pune la dispoziţie. Şi vor veni 20 de ofiţeri de la Bucureşti care vor face instruirea”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.

O evidenţă clară a rezerviştilor din judeţul Botoşani este deţinută de Centrul Militar Judeţean, structura care a şi emis ordinele de chemare. Oficial, aceste convocări se efectuează pentru verificarea situaţiei rezerviştilor în vederea actualizării bazei de date.

Ţin evidenţa

”În cadrul Centrului Militar Judeţean există un birou de mobilizare şi acolo ei ţin evidenţa rezerviştilor, a repartiţiilor pe unităţi. Pe cei care îi avem repartizaţi la unitatea noastră îi primim şi în cele trei zile, în prima zi se va face un briefing la Prefectură la care vor participa toţi şefii din sistemul naţional de apărare implicaţi, nu numai noi, CMJ ca structură principală, după care şi Poliţia, SRI, STS-ul, Poliţia de Frontieră” a explicat Iulian Sandu, maior în cadrul Unităţii Militare Batalion de Artilerie 01251.

Conform art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.