Evenimentul Zilei > Actualitate > MAI avertizează: Teroriștii cumpără cartele pre-pay din România
MAI avertizează: Teroriștii cumpără cartele pre-pay din România

MAI avertizează: Teroriștii cumpără cartele pre-pay din România

Ministerul de Interne atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă respingerea „Legii Big Brother” și a cerut Parlamentului elobararea de urgență a unui nou proiect de lege.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis un avertisment public asupra pericolului pe care îl reprezintă lipsa cadrului legal privind cartelele prepay. Oficialii MAI au precizat că, în ultima perioadă de timp, membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat un număr însemnat de cartele din România.

Într-un demers public, conducerea MAI solicită Parlamentului României elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de lege care să modifice legea „Big Brother în așa fel încât să se permită controlul asupra cartelelor prepay, cu observațiile Curții Constituționale. Din cauza respingerii legii privind reţinerea datelor personale de către operatorii de telefonie şi furnizorii de internet de către Curtea Constituțională, cele mai multe probleme le întâmpină Poliția Română.

Vulnerabilități la adresa României

MAI arată că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele pre-pay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele prepay înainte de comiterea fiecărei fapte.

Pe fondul lipsei cadrului gelal, din datele și informațiile existente la nivelul Poliției Române rezultă că membrii unor grupări infracționale din alte state au achiziționat cartelele prepay din România, pe care să le utilizeze la comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor țări.

Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date și informații cu polițiile altor state, și constituie vulnerabilități la adresa României.

Așa cum preciza și directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, într- un interviu acordat „Evenimentului zilei”, MAI arată că utilizarea cartelelor prepay conduce la apariția unor fenomene infracționale precum: fraude, înșelăciuni – inclusiv metoda „accidentul” comisă din penitenciare, șantaj, amenințare etc.

Grav este și că, în lipsa legii, este îngreunată luarea unor măsuri urgente pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii de urgenţă, inclusiv soluționarea cazurilor de dispariție a unor persoane.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: