Decizie incredibilă luată de CEDO! Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că teroriștii și mafotii care nu colaborează cu autoritățile nu pot avea un regim dur de închisoare în Italia, deoarece acest lucru încalcă drepturile omului, informează site-ul postului Euronews.

Decizia CEDO a fost criticată de magistrații și politicienii italieni, care au a afirmat că acest lucru ar putea afecta lupta împotriva crimei organizate și extremiștilor. Cazul care a fost analizat de comisia CEDO a fost cel al lui Marcello Viola, condamnat la închisoare pe viață pentru o serie de crime comise la cererea mafiei.

Acesta nu a beneficiat de permisii, cum a fost în cazul altor condamnați, deoarece nu a colaborat niciodată cu autoritățile și nu a dat informații care ar putea ajută la alte anchete. Cei care nu sunt de acord cu regimul de încarcerare aspru le-au explicat judecătorilor CEDO că deținuții refuză să coopereze de frica represaliilor împotriva famililor lor.

Decizia CEDO este finală, judecătorii precizând clar că Viola nu va fi eliberat, dar autoritățile italiene trebuie să ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.

În Italia condițiile de detenție au devenit mai aspre în cazul mafioților și teroriștilor după evenimentele sângeroase din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, care au culminat cu asasinarea în anul 1992 a doi magistrați antimafie, Paolo Borsellino și Giovanni Falcone. Magistrații din Italia afirmă că martorii dau informații autorităților în special dacă se tem de condițiile dure de încarcerare.

Te-ar putea interesa și: