Cornel Burtica, fost demnitar PCR, povesteste ce oferte de afaceri a primit, dupa 1990, de la Licio Gelli, fostul sef al masoneriei italiene si apropiat al lui Ceausescu.
Ghana, anii ‘90. Foarte bogata in aur, fosta colonie britanica din Africa isi deschide larg portile catre capitalul strain. O noua legislatie miniera atrage fluxuri de bani din toata lumea, de la corporatii occidentale pana la guvernul chinez.
Vietnam. In aceeasi perioada, comunistii de la Hanoi aplica "Doi Moi", o politica de reforma economica asemanatoare cu Perestroika. "Rosiii" nu renunta la putere, dar incurajeaza investitiile straine.
Arezzo, Italia, 1994. In vila sa din Toscana, o regiune cu traditie in prelucrarea metalelor pretioase, fostul mare maestru al lojii masonice Propaganda Due (P2) il primeste cu bratele deschise pe un fost demnitar comunist din Romania.
Licio Gelli era un vechi prieten al nomenclaturistilor de la Bucuresti, iar legaturile lojii sale cu Nicolae Ceausescu fusesera atat de stranse, incat multi se intrebau daca nu cumva dictatorul insusi facuse parte din
Intalnirea din "fortareata" "Ce reduta avea! Cate usi automate, am ramas uimit!" Cornel Burtica, fost ministru al comertului exterior in regimul Ceausescu, a fost demnitarul care a intrat, in 1994, pe poarta "fortaretei" lui Gelli din Arezzo. Intalnirea dintre cei doi urma sa deseneze un triunghi al banilor Ghana-Vietnam-Italia.
In premiera, Burtica relateaza, pentru "Evenimentul zilei", detaliile acestei discutii de taina. "M-am trezit contactat de niste persoane interesate de la Florenza, sa intru in afaceri cu ei. Profitand ca am fost intr-o vizita de afaceri la Elektra SPA - firma cu care m-am asociat - m-au contactat si invitat la Florenza, la Hotel Castel. In acest loc, am constatat ca mai erau doar cateva persoane, foarte putine."
Intrunirea restransa la care ajunsese Burtica era o reuniune a masonilor. "Intentia lor era sa ma bage in francmasonerie. Era o loja inrudita cu Propaganda Due".
Fondul din Vietnam De la reuniune, Burtica este condus la Arrezo, la Licio Gelli, afacerist cu conexiuni variate, de la guverne pana la Mafia. Pretextul: "Voia sa atraga Romania sa-l sustina la Premiul Nobel pentru Literatura". Burtica a mers mai departe: "Eu am facut pe prostul, sa vad ce e, sa aflu mai multe. Cand m-am convins, am scapat de ei".
Fost ambasador in Maroc, el pastrase legaturi in tarile africane, avantaj vizat si de Gelli. "Voiau o aventura cu comert de aur, asta fiindca eu aveam relatii foarte bune in Ghana. Doreau ca eu sa aduc aur din Ghana in Italia, iar ei il prelucrau in Peninsula. Am zis: "Nu ma bag in chestii ilegale"". P2 fusese declarata chiar de justitie organizatie mafiota.
In mod normal, aurul se comercializa prin banci, cu garantii, certificate de provenienta. "El voia sa treaca muntii cu catarul. "Sirul propunerilor lui Gelli a continuat, intr-o nota asemanatoare. Astfel, el dorea sa-l atraga pe Burtica in loja, pentru a obtine influenta politica si bani din Romania. Marele maestru al Propaganda Due avea si alte intentii: afaceri in Romania, printr-un mare lant de magazine.
Cel care-l introdusese pe Burtica la Gelli era Francesco Pazienza, un locotenent al Marelui Maestru. Si el i-a facut o propunere tentanta. "Planul era de a lansa in Vietnam un fond de investitii, cu implicarea guvernului american.
"E pacat sa nu profitam", imi spunea Pazienza. Imi cereau, la schimb, servicii pentru cauza, dar eu doream sa dorm linistit." Pazienza era un fost agent al serviciilor secrete italiene. Unul dintre apropiatii lui, Michael Ledeen (acum teoretician al neoconservatorismului american), a fost, in anii ‘80, consultant al SISMI - serviciile de informatii militare italiene. Ulterior, Ledeen a lucrat si pentru Casa Alba. ANI '90
Masonii Nastase, Roman, Stanculescu" "In Italia, masonii mi-au spus si cine sunt masonii romani: mi-au spus de Adrian Nastase, de Victor Athanasie Stanculescu, de Petre Roman", afirma Cornel Burtica. El adanceste misterul din jurul interlocutorilor lui din Peninsula: "Masonii din Italia erau legati de Vatican si de Opus Dei".
Pasionat de masonerie si de istoriile cu cavaleri templieri, Burtica nu era la prima intalnire de acest fel. "In 1990, un reprezentant al masoneriei din Olanda mi-a propus sa preiau loja din Romania, si mi-a tinut o prelegere o noapte intreaga. L-am intrebat: "Nu ma casapiti daca incalc juramantul?". "Nu, domnule!", mi-a raspuns."
Personajele LICIO GELLI. Mare Maestru al Propaganda Due (P 2), factiunea clandestina a Lojei Orientale a Italiei. P2 a fost interzisa dupa ce a fost descoperita, in 1981. Gelli a fost implicat in numeroase scandaluri, de la fraudarea bancii Vaticanului (Banca Ambrosiano) pana la planuri de instalare a unei guvernari paralele a Italiei.
Conectat la personaje si organizatii influente, de la Silvio Berlusconi (care a facut parte din P2) pana la mafiile italiene, serviciile secrete si importanti oameni de afaceri. A fost arestat in Franta, unde se refugiase in 1998. Era impreuna cu amanta lui, o romanca. In gradina vilei din Arezzo au fost gasite ingropate 170 de kilograme de lingouri de aur. Gelli a fost eliberat ulterior. Are 87 de ani.
FRANCESCO PAZIENZA. Fost ofiter al SISMI - serviciile militare de informatii ale Italiei -, membru al P2. A fost gasit vinovat de protejarea membrilor organizatiei de dreapta Ordine Nuovo care au pus la cale atentatul de la Bologna (din 1980), soldat cu 85 de morti.
EDUARDO EMILIO MASSERA. Militar argentinian, membru al gruparii de ofiteri care a indepartat-o de la putere, in 1976, pe Isabel Martinez de Peron. Massera a condus apoi junta militara din fruntea Argentinei. Apartenenta lui la Propaganda Due a fost dezvaluita la inceputul anilor ‘80. Inchis pe viata pentru tortura si alte violari ale drepturilor omului, a fost gratiat in 1990.
STEFAN ANDREI "Ceausescu a facut afaceri cu ei" Stefan Andrei, un alt fost apropiat al lui Ceausescu, a relatat pentru EVZ cateva dintre culisele relatiei dintre regimul comunist din Romania si Licio Gelli.
EVZ: Ce afaceri facea Licio Gelli in Romania?
Stefan Andrei: Nu, nu, atunci nu raspundeam eu. Noi vindeam foarte multe confectii in Italia, unde puneau ei marca, daca nu cumva si haina asta....
A dumneavoastra e de la Licio Gelli? Da, bun, aia cu P 2, radem de astia care spun, a, ca Ceausescu a fost in P 2.
Avea relatii, se cunostea. Mai, da, mai. S-a cunoscut cu unul dintre oamenii lui, Eduardo Massera, care a fost unul dintre complotistii aia care au omorat in Argentina, care a fost in trioul ala militar, cand au luat ei puterea. Massera a fost la Bucuresti.
"Organizatia avea bani negri in Austria"
Si cu Gelli cum s-a cunoscut? Nu stiu.
Dar stiti, cand a fost arestat, era impreuna cu o romanca. Nu, dar nu, nu ne bagam in chestii din astea. Ceausescu era asa de incapatanat de independenta lui, incat singura sa dependenta a fost cea de insulina, cand a trebuit sa i se faca o injectie si a intrat in categoria insulino-dependent. Dar, sa intre intr-o organizatie cu P 2, cu....
Mai depindea si de cultul personalitatii.
Nu accepta asa ceva, sa fie dependent de cineva. Aceasta organizatie, se stia, avea si bani negri, prin Austria. Si el zicea, mai, nu se poate, nu ne bagam, ca se afla. Ei mai lupta si intre ei, sunt agenti mascati, ne compromitem aici.
LEGATURI Afaceri cu romanii inainte si dupa ‘89 Licio Gelli si P 2 au avut legaturi trainice cu regimul comunist din Romania, Ceausescu fiind suspectat, fara a se putea confirma vreodata, ca ar fi facut parte din aceasta loja masonica.
Nicolae Plesita, fost sef in Securitate, a declarat ca Gelli ar fi fost implicat si in comertul cu arme produse in Romania. Potrivit unor ofiteri SRI intervievati de EVZ in 1998, apropiati ai lui Gelli ar fi fost implicati si in operatiunea de contrabanda de combustibili in Iugoslavia, cunoscuta sub numele de "Jimbolia".
Ulterior, tot EVZ a dezvaluit ca avocatul lui Gelli, Giangiorgio Spiess, care a finantat, in anii ‘70, si prima afacere a lui Silvio Berlusconi, a fost si partenerul lui Cristian Burci si Dumitru Crestin.
Citi si Secretele tovarasilor