Evenimentul Zilei > International > MAE răspunde tranșant acuzațiilor RUSIEI. ”Sistemul de apărare de la Deveselu are caracter pur defensiv”
MAE răspunde tranșant acuzațiilor RUSIEI. ”Sistemul de apărare de la Deveselu are caracter pur defensiv”

MAE răspunde tranșant acuzațiilor RUSIEI. ”Sistemul de apărare de la Deveselu are caracter pur defensiv”

Perpetuarea în spaţiul public de către Moscova a retoricii potrivit căreia România are o linie politică rusofobă şi sistemul de la Deveselu constituie o "ameninţare" este inadecvată, a transmis joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

''România a evidenţiat constant atât public, cât şi în contactele cu partenerii că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de ţara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU. Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă. În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă'', se arată într-un răspuns al MAE, potrivit Mediafax

Liderii României au adoptat o linie politică antirusă, inclusiv prin aplicarea sancţiunilor antiruse stabilite de UE, a acuzat Aleksandr Boţan-Harcenko, un oficial de rang înalt din cadrul MAE rus, precizând că sistemul de la Deveselu este o "ameninţare" deoarece poate lansa rachete ofensive.

"Am observat din partea Bucureştiului o linie politică antirusă, rusofobă, în implementarea sancţiunilor şi în retorica antirusă", a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Boţan-Harcenko, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificând relaţiile Rusiei cu România drept problematice.

"Conducerea României a transformat ţara într-un avanpost (NATO -n.red.), iar acest lucru este o ameninţare clară pentru noi. Am transmis acest lucru părţii române, inclusiv public", a adăugat oficialul rus.

Rusia susţine că sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite şi NATO ca având rolul de a contracara ameninţările Iranului, poate fi dotat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk, precizează Russia Today.