MAE implementează diplomaţia low cost

MAE implementează diplomaţia low cost

Diplomaţii români vor călători şi cu companii aeriene low cost, iar ambasadele nu vor mai efectua "servicii gratuite de taximetrie" pentru "numeroasele" vizite în străinătate ale de legaţiilor oficiale din ţară, a declarat, ieri, ministrul de externe Teodor Baconschi, care a prezentat unele măsuri de criză ale MAE.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor scădea prin urmare cu 20% în 2010, iar "masa salarială" cu 35%, a concluzionat ministrul, care a evitat însă să spună numărul de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi.

Într-un interviu acordat recent pentru Deutsche Welle, Baconschi preciza că numărul de posturi reduse din minister ar putea fi de 573. Ieri, el a evitat să confirme cifra, precizând în schimb că noua organigramă a MAE, care are trei secretari de stat, în loc de cinci, va fi aprobată de guvern în decurs de o săptămână. "Veţi vedea din organigrama nouă trei secretari de stat, mai puţine posturi de conducere şi reducerea posturilor prevăzute prin lege la centrală şi la misiuni", a spus ministrul.

Cei trei se vor ocupa, potrivit lui Baconschi, de afacerile europene, afacerile globale, inclusiv relaţiile bilaterale non-europene, şi de relaţiile interinstituţionale, ţinând cont de faptul că reprezentanţii ministerului " petrec zeci de ore lunar în comisiile parlamentare de politică externă, unde dialogul e foarte susţinut".

Ne puteți urmări și pe Google News

Baconschi nu şi-a ascuns reticenţa privind închiderea unor misiuni diplomatice. "Niciun stat nu este bucuros să-l anunţi că nu te mai interesează relaţia cu el", a spus ministrul. El a precizat că a trimis premierului "o listă neagră" a misiunilor diplomatice şi consulare şi a subliniat că rezonabilă este doar închiderea câtorva consulate care cheltuie mai mult decât încasează din taxe.

"Fiecare delegaţie va trebui să-şi plătească deplasările auto şi să nu se mai bazeze pe parcul auto al ambasadelor noastre.", TEODOR BACONSCHI, ministrul român de externe