Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor scădea prin urmare cu 20% în 2010, iar "masa salarială" cu 35%, a concluzionat ministrul, care a evitat însă să spună numărul de angajaţi ce vor fi disponibilizaţi.

Într-un interviu acordat recent pentru Deutsche Welle, Baconschi preciza că numărul de posturi reduse din minister ar putea fi de 573. Ieri, el a evitat să confirme cifra, precizând în schimb că noua organigramă a MAE, care are trei secretari de stat, în loc de cinci, va fi aprobată de guvern în decurs de o săptămână. "Veţi vedea din organigrama nouă trei secretari de stat, mai puţine posturi de conducere şi reducerea posturilor prevăzute prin lege la centrală şi la misiuni", a spus ministrul.

Cei trei se vor ocupa, potrivit lui Baconschi, de afacerile europene, afacerile globale, inclusiv relaţiile bilaterale non-europene, şi de relaţiile interinstituţionale, ţinând cont de faptul că reprezentanţii ministerului " petrec zeci de ore lunar în comisiile parlamentare de politică externă, unde dialogul e foarte susţinut".

Baconschi nu şi-a ascuns reticenţa privind închiderea unor misiuni diplomatice. "Niciun stat nu este bucuros să-l anunţi că nu te mai interesează relaţia cu el", a spus ministrul. El a precizat că a trimis premierului "o listă neagră" a misiunilor diplomatice şi consulare şi a subliniat că rezonabilă este doar închiderea câtorva consulate care cheltuie mai mult decât încasează din taxe.

"Fiecare delegaţie va trebui să-şi plătească deplasările auto şi să nu se mai bazeze pe parcul auto al ambasadelor noastre.",
TEODOR BACONSCHI, ministrul român de externe