În Spania, cele mai multe infectări cu noul coronavirus continuă să fie în Madrid și Catalonia.

Vineri s-au înregistrată în toată Spania încă 1.095 de teste pozitive și au decedat 229 de persoane, ceva mai mult ca joi. Madridul nu va putea trece la faza întâi a planului de revenire la normal.

O dată cu relaxarea restricțiilor din această săptămână, s-au înmulțit și comportamentele iresponsabile. Şeful Centrului de Alerte și Urgențe, doctor Fernando Simón, insistă asupra menținerii distanțării sociale și face apel la prudență atunci când se iese din casă.

Fernando Simón: „Cer întregii populații să fim conștienți și să înțelegem ce este în joc din cauza comportamentului unora. Dacă nu respectăm acum aceste reguli, va trebui să prelungim timpul mai mult decât ne-am dori”.

Deși epidemia evoluează conform așteptărilor în majoritatea teritoriului Spaniei, sunt provincii care nu vor putea trece la faza întâi a planului de intrare în normal.

Între ele se află şi Madridul, unde s-a înregistrat și prima demisie din cauza dezacordului între guvernul regional și experți.

Directorul pentru sănătate publică, Yolanda Fuentes, a renunțat la funcție după ce s-a opus relaxării restricțiilor începând din 11 mai, deoarece ea a considerat că Madridul nu îndeplinește criteriile impuse de Ministerul Sănătății.

Între altele, este vorba despre deschiderea teraselor și a hotelurilor la capacitatea de 50%.

Pe de altă parte, liderul regiunii, Isabel Ayuso, a declarat că de Madrid depinde economia întregii țări și că dacă nu se deschid restaurantele și hotelurile cât mai curând, numărul șomerilor ar depăși un milion.