"Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru securitatea sa. Depinde de noi să garantăm securitatea europeană ", a declarat Macron într-un discurs prin care a încercat să relanseze agenda diplomatică franceză.

Propunerile sale vor fi dezvăluite "în lunile următoare", a declarat Macron unui public format din aproximativ 250 de diplomați, parlamentari și experți în relații internaționale care s-au adunat pentru a marca revenirea din vacanța de vară.

"Vreau să lansăm o revizuire exhaustivă a securității noastre cu consultarea tuturor partenerilor noștri europeni, între care este inclusă și Rusia", a adăugat acesta.

Comentariile lui Macron au venit după o serie de gesturi din partea președintelui SUA, Donald Trump, care s-a distanțat de aliații tradiționali ai SUA din NATO.

Trump a pus în discuție în mod repetat angajamentul principal al Alianței  de apărare reciprocă, în timp ce deplânge faptul că SUA cheltuie prea mult pe sprijinul militar acordat Europei.

Macron a venit la putere anul trecut și a promis să revizuiască UE și a încercat să promoveze reforme politice profunde în Franța.

Președintele francez va efectua o vizită oficială în Danemarca și Finlanda timp de 3 zile începând de mâine, în speranța că va primi  susținerea necesară  pentru reformarea Uniunii Europene.

"Trebuie să luăm noi inițiative, să construim noi alianțe", a declarat Macron . "Franța dorește o Europă care protejează, chiar dacă extremismul a devenit mai puternic și naționalismul s-a trezit".