O ocazie pentru Franța să semneze contracte comerciale. Și pentru Macron să dea o direcție europeană relațiilor diplomatice cu tigrul asiatic.

În plin război comercial între China și SUA, Emmanuel Macron contează pe cartea business dar și pe unitatea Uniunii Europene, o necesitate pentru locatarul de la Elysee.

Populația Franței corespunde populației din trei orașe cheie din China: Beijing, Shanghai și Canton. Iar China numără aproximativ un miliard de oameni mai mult decât populația UE post Brexit.

Astfel, prin Uniunea Europeană, Franța va reuși să dialogheze mai echitabil cu China.

În martie, președintele chinez Xi Jinping a fost primit la palatul Elysee, împreună cu Angela Merkel și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În momentul în care Grecia s-a angajat într-un proiect de 600 de milioane de euro cu grupul chinez Cosco pentru portul din Pireu, sau când Italia a semnat un protocol de acord pentru noul Drum al Mătăsii, absența unei poziții europene unite este în favoarea Chinei, notează Huffingtonpost.

În fața politicii „o singură Chină”, poziție politică potrivit căreia China este unică și unită, europenii nu trebuie să propună reciproc, a se citi să impună, politica unei singure Uniuni Europene?

Front european unit

În ultima sa vizită în China, anul trecut, Emmanuel Macron a subliniat deja această nouă abordare: „Împreună cu cancelarul german, ca mulți alți lideri europeni, lucrăm la un proiect care ar trebui să ofere Europei aceste elemente de suveranitate”.

Un proiect de finalizat cât mai curând posibil, pentru a interacționa mai eficient cu gigantul chinez, în special pe probleme ecologice și cu proiectul chinez al noului Drum al Mătăsii.

De altfel, vizita lui Macron va clarifica participarea Franței și a UE la Drumul Mătăsii, „proiectul secolului” ordonat de Xi Jinping.

Acest proiect nu încetează să evolueze de la înființarea lui, în urmă cu cinci ani, iar astăzi cunoaște o expansiune atât sectorială cât și geografică.

Toate țările lumii sunt potențial vizate de el. Pentru Macron, este necesat să demonstreze că relația cu China trebuie cultivată mai mult la nivel european și nu numai la nivel francez.

El este însoțit de altfel de ministrul german al Educației și Cercetării, Anja Karliczek, și de un comisar european, irlandezul Phil Hogan, care va fi titularul portofoliului Comerțului în viitoarea Comisie Europeană.

„Dacă ridici vocea nu înseamnă că ai dreptate”

Cu acest proverb chinez bine fixat în cap, Macron și-a plasat vizita sa în China sub semnul afacerilor, în plin război comercial sino-american, de care dorește să ferească Franța și Europa.

O deplasare care are loc în continuitatea relațiilor sino-franceze și în timpul căreia va fi vorba și de cultură, biodiversitate și subiecte care privesc Consiliul de Securitate al ONU, în frunte cu dosarul nuclear iranian.

Dar „prioritatea” acestei vizite rămâne „deschiderea piețelor”, recunoaște palatul Elysee, care specifică că șeful statului va participa la deschiderea Târgului internațional al importurilor de la Shanghai și va inaugura un nou centru cultural Pompidou, primul din afara Europei.

În program se află și un „dineu privat”- o rară invitație – cu președintele Xi.

Drepturile omului, ascunse sub masa verde

Un program încărcat pentru Macron și care îl obligă să se eschiveze de la multe subiecte „sensibile” pentru Beijing. Și sunt destule.

Începând cu protestele din Hong-Kong care denunță ingerințele crescânde ale Chinei în această regiune semi-autonomă, retrocedată Beijing-ului în 1977.

Elysee a indicat însă că vizita lui Macron nu este „cel mai bun cadru” pentru a evoca subiectul. La fel și Beijing-ul.

Mai pe șleau, Macron nu intenționează să sacrifice mari oportunități comerciale pe altarul drepturilor omului.

Valabil și în ce privește represiunea minorității uigure din China de către autoritățile de la Beijing.

Alt subiect sensibil care va fi ascuns sub fața de masă verde sunt acuzațiile de piraterie informatică aduse Chinei, în special de către gigantul Airbus – care speră la un alt contract uriaș cu ocazia celei de-a doua vizite a lui Macron în China.

Să nu stricăm prietenia

Beijing-ul este arătat cu degetul și în cazul unui cyberatac al rețelei de comunicare diplomatică a UE.

Va bate Macron cu pumnul în masă? Nu, a răspuns palatul Elysee, precizând că „aceste dosare nu se abordează într-o conferință de presă”.

La fel și cel al soartei fostului director al Interpol, Meng Hongwei, arestat în China și al cărei soție a obținut azil politic în Franța.

Elysee spune că încearcă să evite cu orice preț „diplomația megafonului”, foarte rău percepută de chinezi, mai ales într-o vizită al cărei obiectiv este să evitarea ca Europa „să devină victimă colaterală a tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite”.

Sau, cum spune alt proverb chinez: „un prieten este un drum, un dușman este un zid”.