„Suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, a declarat preşedintele Franței, Emmanuel Macron.

El a și-a explicat declarația vorbind despre dezangajarea SUA şi de comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Declaraţia lui Emmanuel Macron a fost publicată de săptămânalul The Economist, în ediţia apărută joi.

„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a spus şeful statului francez, care pledează pentru consolidarea unei Europe a apărării.

„Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare”, a mai spus Macron. „Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, a mai spus el.

Șeful statului francez se îndoiește de efectele viitoare ale Articolului 5 al Tratatului, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. „Ce va însemna Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad decide să răspundă Turciei, asta înseamnă că noi ne vom implica? Este o reală întrebare”, a spus Macron.

„Ne-am angajat pentru a lupta împotriva DAESH (acronimul arab al organizaţiei Statul Islamic – n.r.). Paradoxul e că decizia americană şi ofensiva turcă în cele două cazuri au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren care s-au luptat împotriva DAESH, Forţele Democrate Kurde (FDS)”, a liderul francez.

FDS, dominate de combatanţi kurzi, au fost sprijinite de o coaliţie internaţională condusă de SUA pentru a combate Statul Islamic, înainte de retragerea recentă a SUA din Siria. În opinia preşedintelui francez, acest lucru face ca, pe de o parte, „Europa apărării să fie esenţială – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi în privinţa capacităţilor pe plan militar„ şi, de de altă parte, să fie nevoie „de redeschiderea dialogului strategic cu Rusia, fără naivitate, lucru care va lua timp”.

El nu a pierdut nici ocazia de a îl ataca pe liderul SUA. „Preşedintele Trump ridică chestiunea unui NATO ca proiect comercial, şi respect mult asta. În opinia sa, este un proiect unde SUA asigură o formă de umbrelă geopolitică, însă în contrapartidă trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv pentru achiziţii de la SUA. Franţa nu a semnat pentru asta”, a adăugat Macron.