Constructorul Naval Group, care va construi în România corveta Gowind 2500, va prezenta vineri submarinul de atac cu propulsie nucleară (SNA) de ultimă generație, în prezența lui Emmanuel Macron și a ministrului francez al Apărării, Florence Parly, scrie Capital.fr. Botezat Suffren (foto: Naval Group), în onoarea lui amiralului Pierre Andre de Suffren (secolul XVIII), acest submersibil este rezultatul a zece ani de muncă pe șantierele Naval Group. Ca detaliu, submarinul este asamblat din peste 800.000 de piese.

Suffren va fi urmat de cinci alte noi submarine, din care trei vor fi livrate până în 2025 iar ultimele două înainte de 2029, în cadrul programului Barracuda, cu un cost total de aproximativ nouă miliarde de euro. Toate aceste submarine vor înlocui cele șase actuale din clasa Rubis, construite între 1976 și 1990.

După finalizarea testelor pe mare, Suffren va intra în serviciu în vara lui 2020 pe o durată de exploatare de cel puțin 40 de ani. Misiunile sale: escortarea portavionului nuclear francez Charles de Gaulle, strângerea de informații multiple și detectarea și urmărirea submarinelor adversare.

O noutate de talie este că Suffren va putea desfășura scafandri de luptă grație unui hangar situat sub punte, care va găzdui un „mic propulsor submarin”. Un echipament de care, până acum, dispuneau doar Statele Unite și Marea Britanie.

Contrar submarinelor nucleare lansatoare de rachete (SNLE), Suffren și alte submarine de atac cu propulsie nucleară, nu dispun de rachete nucleare, lăsând doar submarinelor SNLE această misiune exclusivă de disuasiune.

În schimb, Suffren deține 20 de tipuri de arme, față de 14 cât dețin actualele SNA franceze. Printre ele, în special rachete antinavă, torpile, mine de nouă generație și, noutate, rachete de crozieră navale. Acestea pot fi trase de la 1000 km distanță de ținta lor în timp ce Suffren se află în imersiune. O operațiune care va fi foarte silențioasă și chiar când submersibilul se deplasează cu viteză mare (27 de noduri, adică 50 km/h) grație unei propulsii hibride (vapori și electric). Suffren poate atinge adâncimi de peste 350 de metri.

De notat că, având în vedere importanța strategică a acestor submarine, datele privind adâncimea pe care o pot atinge nu sunt deseori prezentate exact.

Suffren are o lungime de 99 de metri (față de 76 pentru clasa Rubis), un diametru de aproximativ nouă metri și o greutate de 5300 de tone (2600 tone pentru clasa Rubis). Suffren va îmbarca însă mai puțini marinari, 63, față de 70 pentru predecesorii săi. Ideea a fost îmbunătățirea confortului la bord dar și „feminizarea echipajului”.

Potrivit presei franceze, această nouă generație de submarine va fi mai „invizibilă” decât submarinele lansatoare de rachete.