Evenimentul Zilei > International > Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor
Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor

Macron avertizează: UE riscă să se prăbușească dacă țările sărace nu primesc ajutor

Uniunea Europeană se va prăbuși dacă Bruxelles-ul nu vine în ajutorul economiilor sale cu sute de miliarde de euro, a avertizat președintele francez. Potrivit ziarului britanic Daily Express, Emmanuel Macron a declarat răspicat că dacă statele bogate refuză să împartă povara datoriilor provocate de coronavirus cu țările sărace, populiștii vor ajunge la putere, mai devreme sau mai târziu, în Italia, Spania, chiar și în Franța.

 

“Emmanuel Macron a susținut că Bruxelles-ul “nu are altă opțiune” decât aceea de a stabili un fond de salvare care să permită statelor membre șă împartă cu vecinii mai bogați greutatea datoriilor provocate de pandemia de coronavirus.

Într-o critică usturătoare la adresa modului în care a reacționat organizația, el a spus că UE se confruntă cu un “moment al adevărului “, Uniunea fiind silită să demonstreze că nu este numai o piață economică unică.

“Dacă nu facem asta astăzi, eu vă avertizez că populiștii vor câștiga – astăzi, mâine sau poimâine, în Italia, Spania, poate și în Franța sau în alte țări“, a declarat el pentru Financial Times.

“Cred că UE este un proiect politic. Iar dacă este un proiect politic, factorul uman este o prioritate, astfel încât intră în joc și noțiunea de solidaritate… economia urmează abia după aceea și să nu uităm că economia este o știință morală“.

Țările cel mai grav afectate – Italia și Spania – au criticat amândouă lipsa de solidaritate demonstrată față de ele în momentele cele mai negre de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ieri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut scuze Romei, recunoscând că Bruxelles-ul nu a reacționat destul de rapid li nu a ripostat cum trebuie la această criză.

Dar dl Macron dorește ca liderii organizației să meargă mai departe, sprijinind “datoriile comune cu garanții comune“ prin care să se finanțeze refacerea economică – o concepție căreia Germania și Olanda i se opun.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: