Evenimentul Zilei > EVZ Special > MACOVEI și TAPALAGĂ au intrat ilegal în ARHIVA SIPA în ianuarie 2005. RETROSPECTIVA 2017
MACOVEI și TAPALAGĂ au intrat ilegal în ARHIVA SIPA în ianuarie 2005. RETROSPECTIVA 2017

MACOVEI și TAPALAGĂ au intrat ilegal în ARHIVA SIPA în ianuarie 2005. RETROSPECTIVA 2017

Arhiva SIPA, principalul element de șantaj la adresa magistraților. Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție, aflat în subordinea ministrului Justiției, a fost înființat în 1991 de către Mircea Ionescu Quintus, iar în 1997, atunci când ministru era Valeriu Stoica, un alt liberal, a căpătat o importanță deosebită.

De ce era important? Pentru că se ocupa cu colectarea de date și informații din sistemul penitenciar, realiza dosare despre cariera și relațiile procurorilor și judecătorilor, dar existau date și despre politiceni, unii dintre ei destul de importnați.

Trebuie spus că informațiile adunate de ofițerii SIPA, în jur de 40 la sută dintre ei provenind dintre cadrele fostei Securități, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiilor din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, fie indirecte, respectiv prin provocatori.

Totodată vorbim și despre ofițeri de informații infiltrați printre deținuți, despre interceptări și înregistrări ale convorbirilor unor judecători și procurori.

Câte documente conținea Arhiva SIPA

S-au vehiculat mai multe cifre, de la 21.000 de documente la 10.000 de dosare, dar surse care au intrat în contact cu această arhivă vorbesc de un număr de 3.000 de dosare ale magistraților, procurori și judecători.

Un arsenal de șantaj permanent folosit de cei care au intrat în contact cu bogăția și diversitatea Arhivei SIPA.

Operațiunea de spoliere a arhivei SIPA începe…

Am avut la dispoziție o serie de mărturii și documente care vorbesc despre un moment important: inventarierea Arhivei SIPA.

Pe baza acestora putem spune că există indicii temeinice că în timpul mandatului Monicăi Macovei de ministru al Justiției s-au petrecut manipulări (cel puțin) interesate ale documentelor din Arhiva SIPA.

Ultimul ministru al Justiției care a descoperit aceste lucruri a fost, în 2008, ex-ministrul Justiției Cătălin Predoiu, numai că predecesorul său Tudor Chioariu, în 2007, a fost cel care a instituit o comisie de verificare a modului în care primul ministru al Justiției care s-a ocupat de desființarea acestui serviciu de informații îndreptat împotriva magistraților, Monica Macovei, a manipulat documentele secrete.

Cătălin Predoiu este cel care, speriat de amploarea scandalului, a preferat să nu facă nimic, să realizeze un raport pe care nu l-a mai înaintat vreunei instituții a Statului.

Deși i se cerea în mod expres să sesizeze CSAT și SRI pentru modul în care au fost manipulate și copiate niște documente care purtau ștampila SSID, SS sau S. De ce a tăcut Cătălin Predoiu? Pentru că din această nesecată oază de documente, până la un anumit moment istoric, s-au servit toți.

Despre ce este vorba?

Despre dovezi că din Arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, AU FOST COPIATE DOCUMENTE.

Despre dovezi că din arhiva SIPA AU FOST SUSTRASE ȘI DISTRUSE DOSARE ALE UNOR MAGISTRAȚI CARE, ULTERIOR, AU AVANSAT IERARHIC PÂNĂ LA CEL MAI ÎNALT NIVEL.

Prima comisie arhivează, a doua comisie copiază documentele! Sau invers…

Potrivit documentelor consultate de autorul articolului și a discuțiilor pe care le-am avut cu mai multe persoane implicate în inventarierea documentelor, în timpul mandatului de ministru al Monicăi Macovei s-a constituit prima comisie de inventariere a ARHIVEI OPERATIVE a DGPA. Prin ordinul 790/20.03.2006 s-a constituit această comisie care a realizat inventarierea documentelor până la sfârșitul anului 2006. Cu alte cuvinte, au pus-o în ordine, folosind criterii arhivistice.

Apoi a apărut a doua comisie, în ianuarie 2007, constituită tot prin ordinul ministrului Justiției Monica Macovei, care era formată DOAR DIN DOI OAMENI! Oamenii ei de încredere, cunoscutul judecător Cristi Danileț și procurorul Paul Dumitriu, la acea dată șeful Corpului de Control al Ministerului Justiției. Amândoi au avansat pe scară ierarhică până la cel mai înalt nivel, primul fiind membru al CSM, iar cel deal doilea, procuror șef adjunct al Secției a II a DNA.

Cert este însă că ambele persoane cooptate în cea de-a doua comisie nu au respectat mandatul dat de Monica Macovei, neîntocmind nici un raport cu propuneri privind destinația ARHIVEI OPERATIVE A SIPA.

Mai mult, Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, miniștrii Justiției în 2007 și 2008, data la care lucrează această nouă comisie, au descoperit o serie de nereguli grave, ce puteau avea indiciile temeinice ale unor infracțiuni.

Un xerox ultraperformant cu care s-au copiat documente și dosare predate Monicăi Macovei

Un pasaj din raportul întocmit către ministrul Justiției Cătălin Predoiu este stupefiant și îl voi cita așa cum mi l-am notat, fără vreun comentariu:

Membrii Comisieidesemnate prin OMJ nr 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informații Clasificate din Ministerul Justiției pe care le-au predat ministrului Justiției Monica Macovei.

Documentele erau din toate categoriile – Strict Secret de Importanță Deosebită, Secret de Serviciu, Secret – și nu au fost identificate dovezi că aceste documente au fost restituite de membrii comisiei sau de către Monica Macovei.

Foști funcționari din Ministerul Justiției cu care am discutat pe parcursul documentării ne-au spus că aceste dosare erau duse în biroul Monicăi Macovei unde, de multe ori, se afla și Dan Tapalagă, actual editorialist la Hotnews. La acel moment, Tapalagă era consultant politic al lui Macovei și angajat la Ministerul Justiției.

În acest context, un fost membru al Comisiei ne-a declarat că, din ceea ce își amintește, în incinta arhivei se afla un xerox ultraperfomant la care s-au copiat multe documente, că existau ștersături în notele informative și chiar adnotări făcute de mână.

Comisia Chiuariu-Predoiu a făcut, potrivit documentelor pe care le-am consultat, un lucru elementar: a sigilat copiatorul înainte de a începe inventarierea arhivelor, ceea ce contrazice flagrant varianta avansată până acum de judecătorul Danileț, care vorbea despre faptul că documentele au fost copiate după plecarea Monicăi Macovei și implicit a lor!

Fals! În anul 2007 au fost copiate hard-diskurile, au dispărut dosarele și au fost copiate documente din Arhiva SIPA.

Camerele instalate de RASIROM nu au funcționat timp de trei luni

Un element vine să dea mai multă greutate acestei presupuneri: în 2007, camerele de supraveghere instalate în incinta spațiului alocat Arhivei SIPA nu au funcționat timp de trei luni! Cine le instalase?

Celebra firmă RASIROM, societate autonomă aflată sub autoritatea SRI, care se ocupă cu instalarea sistemelor de supraveghere. Trei luni nu au funcționat, iar RASIROM nu a intervenit să le repare, deși prin contract avea obligația să intervină în 24 de ore de la semnalarea defecțiunii. N-au făcut-o…

Finalul raportului, ignorat de Predoiu

La finalizarea lucrărilor, Comisia Chiuariu- Predoiu a cerut sesizarea CSAT și a SRI – Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, pentru a continua ancheta și a găsi documentele lipsă. Numai că, Predoiu nu a luat nici o măsură. De ce? Sunt curios să aflu răspunsul lui.

O NOTĂ CARE DEZVĂLUIE MODUL ÎN CARE S-AU FOLOSIT DOCUMENTELE DIN ARHIVA SIPA

1. La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiției: Biroul de Documente Clasificate, Direcția Juridică și Biroul de elaborare acte normative. (Până acum, nimeni nu s-a sesizat în legătură cu acest important detaliu). Probabil că negăsindu-se … din ceea ce se căuta s-a trecut la punctul 2.
2. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcției Generale a Penitenciarelor:

Ministrul Monica Macovei și Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrării și ieșirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 și primul trimestru al anului următor.

Au fost prezenți la această activitate șeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian și doi ofițeri sau subofițeri care aveau în răspundere arhiva.

Ministrului și însoțitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificatele ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa fiind ministru nu are nevoie de așa ceva, iar Dan Tapalagă n-a dat nici un răspuns.

Ministrul și însoțitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea.

Nu s-a cerut de la SIPA nici un fel de document clasificat.

A fost luat însă registrul de intrări-ieșiri documente secrete și strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conținutul foarte succint, de unde proveneau și unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost).

La plecare (cei doi n.n.) au luat acest registru de intrăriieșiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcția de director al acestui serviciu. (…)

Monica Macovei este numită ministrul Justiției în data de 29 decembrie 2004, iar imediat după Sărbători, 5-6 ianuarie 2005, ia primele măsuri ciudate: sigilează trei birouri importante, inclusive cel de documente clasificate. Este prima dată când se vorbește despre faptul că Monica Macovei, la preluarea mandatului, are ca primă direcție de acțiune securizarea unor documente strict secrete.

A doua zi, 6-7 ianuarie 2005, pe seară, se intră în Arhiva SIPA de la ora 20.00 până în jurul orei 02.00 noaptea. Interesant este că pretextul invocat public de către ministrul Monica Macovei și consilierul ei Dan Tapalagă a fost faptul că au primit informația că se încearcă incendierea arhivei. O scuză puerilă, care seamănă foarte mult cu odiseea becului care s-a ars în timpul mandatului ministrului Robert Cazanciuc și a fost nevoie de 4 oameni ca să-l schimbe, unul fiind ofițer SRI. Dacă exista cu adevărat o asemenea informație, era mult mai logic ca cei doi să se prezinte cu un echipaj de poliție sau un procuror. De fapt, personal, cred că este vorba de un pretext fals, folosit de cei doi pentru a justifica vizita în miez de noapte în Arhiva SIPA.

Dan Tapalagă: „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începutul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a transmis informația că se încearca distrugerea/ incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe șeful SIPA, Ovidiu Stoian la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA”.

Prima acțiune ca ministru, intrarea în Arhiva SIPA

Accesul în Arhiva SIPA s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, fără prezentarea certificatelor ORNISS, sub pretextul ciudat că Monica Macovei, fiind ministru, nu avea nevoie de un asemenea document. Spunem ciudat, pentru că potrivit Hotărârii Guvernului 204/13 iunie 2002, care reglementează accesul la informații clasificate, Monica Macovei avea nevoie de un asemenea document ORNISS și era obligată să-l prezinte în momentul accesului în Arhiva SIPA. Mai mult, ca membru al CSAT, pentru ministrul Justiției este obligatorie eliberarea unui asemenea certificat de securitate, fiind vorba de accesul la documente NATO Top Secret.

Art. 33 din HG : Accesul la informaţii clasificate este permis cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu

Macovei și Tapalagă contraziși de Ofițerul SIPA

În prima lor vizită, Monica Macovei și Dan Tapalagă au stat timp de 6 ore în Arhiva SIPA. Versiunile pe care le-au prezentat ulterior cei doi diferă substanțial de ceea ce a raportat ofițerul SIPA în nota citată. Și nu vorbim de un mic detaliu, ci de o diferență de substanță. Cei doi vorbesc de o vizită rapidă, de maximum 60 de minute, iar ofițerul SIPA spune că au stat de la ora 20.00 până la ora 02.00 în noapte. Ce puteau face cei doi acoliți într-un spațiu plin cu note secrete despre magistrați. După părerea noastră au citit cât au putut de mult, au cotrobăit prin dosare, orice altă activitate fiind exclusă. Lăsând gluma la o parte, vă reamintim că vorbim de cea de-a doua zi a mandatului de ministru a Monicăi Macovei, o mare parte din ea fiind petrecută în Arhiva SIPA. Ciudat interes profesional, nu-i așa?

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: