Evenimentul Zilei > International > Lupta pentru putere se acutizează în Turcia
Lupta pentru putere se acutizează în Turcia

Lupta pentru putere se acutizează în Turcia

Premierul turc Recep Erdogan a reacţionat cu duritate după publicarea pe internet a înregistrării unei convorbiri telefonice, în care se presupune că el vorbeşte cu fiul său, Bilal, despre ascunderea a 30 de milioane de euro într-o casă.

Erdogan a declarat că înregistrarea este falsă şi reprezintă un atac "perfid", dar opoziţia a cerut demisia premierului. Conversaţia ar fi fost înregistrată în decembrie, când fiii a trei miniştri şi câţiva parteneri de afaceri ai prim-ministrului au fost arestaţi, într-un scandal de corupţie la nivel înalt.
Ancheta este o provocare pentru Erdogan, aflat la putere de 11 ani, îna intea alegerilor locale din martie. Suma respectivă urma să fie "distribuită" unor oameni de afaceri.
Biroul premierului a publicat un comunicat în care preciza că este vorba de o campanie îndreptată contra lui Recep Erdogan. "Autorii conspiraţiei la adresa premierului vor fi deferiţi justiţiei", preciza sursa citată.
Erdogan s-a întâlnit cu şeful serviciilor secrete şi apoi le-a spus parlamentarilor din partidul său, AKP, că "este vorba despre un montaj audio nesimţit, un atac la persoană". Într-o singură zi, înregistrarea a fost ascultată de 1,5 milioane de ori pe youtube.
Cu o zi în urmă, guvernul turc a anunţat că 7.000 de oameni, printre care politicieni şi alte figuri publice, au avut convorbirile telefonice interceptate ilegal, în ultimii trei ani, "pentru a fi şantajaţi şi a li se fabrica dosare penale".
Două ziare pro-guvernamentale au susţinut că înregistrările au fost comandate de procurori, care ar fi fideli clericului islamist Fethullah Gulen, aflat în SUA, rivalul premierului Erdogan.

  • Opoziția cere DEMISIA premierului ERDOGAN, după un nou scandal de CORUPȚIE | VIDEO
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: