În timp ce armata SUA e tot mai preocupată de armele de precizie și de tacticile rusești, China face progrese semnificative în domeniu. În anii 1980, chinezii foloseau același echipament ca și Uniunea Sovietică, scrie NationalInterest.

Astăzi, folosesc seturi de echipamente destul de diferite, inclusiv câteva puști încorporate în calibrele NATO. Dezvoltarea divergentă a puștilor de precizie chinezești este o parabolă interesantă a dezvoltării armelor mici, care ține de doctrină.

În anii 80, chinezii și rușii au folosit aceleași puști de „lunetist”. Pe care Occidentul le încadra mai curând la categoria „puști de tir”. Uniunea Sovietică a folosit SVD, o pușcă cu armare manuală 7.62x54R, acționată pe gaz, și avea o rază de acțiune efectivă de aproximativ 800 de metri. Cu muniția de lunetist rusă adecvată, SVD putea obține o precizie destul de mare. China și-a creat propria clonă a SVD după ce a capturat un eșantion în timpul războiului chino-vietnamez.  

Așa au apărut tipul 79 și tipul 85, dar problema chinezilor era lipsa muniției adecvate pentru ele. Rusia a emis muniție specială 7.62x54R împreună cu cartușele SVD, 7N1 și, mai târziu, 7N14. China nu a dezvoltat o versiune a acestora și a creat pur și simplu muniții pentru armele tipul 79 și tipul 85. 

Absența muniției petru aceste arme  a făcut ca puștile de tip 79 și tip 85 să nu poată fi lansate în rândul trupelor obișnuite. Așa că au fost folosite doar de trupele de operațiuni speciale, unitățile de poliție și polițiștii de frontieră.

În timp ce Rusia a continuat să utilizeze SVD ca pușcă principală cu „lunetă”, China a dezvoltat un înlocuitor, QBU-88, în anii ’90. Găselnița proiectului a fost dezvoltarea cartușului de 5,8 mm pentru mitraliere. Acesta s-a dovedit a funcționa mai bine sau la fel ca munițiile de 7,62x54R din inventarul chinez.

QBU-88 sau Type 88 este un design relativ modern, utilizând aspectul puștii de asalt, pentru a câștiga o lungime suplimentară a butoiului. Surse chineze afirmă că penetrarea și precizia sunt mai mari decât la tipul 85. Majoritatea puștilor occidentale de precizie și de tir folosesc o siguranță pentru degetul mare sau o protecție de declanșare, permițând o acționare mai rapidă, fără a mișca mâna din poziția de tragere. Într-o actualizare a SVD-ului, QBU-88 folosește un obiectiv cu zoom variabil.