Evenimentul Zilei > Actualitate > Luna Căpșună. Fiți cu ochii pe cer! Fenomen astronomic extrem de rar
Luna Căpșună. Fiți cu ochii pe cer! Fenomen astronomic extrem de rar

Luna Căpșună. Fiți cu ochii pe cer! Fenomen astronomic extrem de rar

Un fenomen astronomic extrem de rar va avea loc în acest weekend. Oamenii pot urmări „Luna Căpșună” încă de vineri seara.

O lună completă, de tip „căpsună”, va apărea pe cer în curând, specialiștii estimând că va fi vizibilă în noapte de vineri spre sâmbătă, urmând ca efectul să se diminueze odată cu trecerea timpului. De asemenea, acest fenomen rar va coincide cu eclipsă lunară, conform astronomilor, scrie Dailymail.

Chiar dacă se numește „lună căpșună”, asta nu înseamnă neapărat că culoarea ei va fi roșie sau roz. Denumirea provine din cauza căpșunelor care sunt gata de a fi recoltate în această perioadă a anului.

Oricum, luna, care își va atinge apogeul în jurul orei 20:12, va părea mai ștearsă decât cum ar arăta luna în mod obișnuit din cauza tipului special de eclipsă.

O eclipsă penumbrală reprezintă cea mai subtilă formă pe care aceasta o poate lua și are loc când Pământul, Luna și Soarele se aliniază, iar Pământul ține umbră Lunii.

Eclipsa începe la ora 18:45, ora din Marea Britanie, dar nu va fi vizibilă până la ora 20:12, când Luna se ridică deasupra orizontului. Se va încheia în jurul orei 21:00.

Cei din emisfera sudică vor fi cei care vor avea cea mai bună vedere asupra eclipsei, explică astronomii.

Pentru pasionații de astfel de fenomene din Marea Britanie, norii de ploaie vor îngreuna procesul și vor face spectacolul de pe cer destul de greu de urmărit, efectele Pământului asupra Lunii fiind destul de îngreunate, au declarat meteorologii din Anglia.

Zoltan Toth-Czifra, fondatorul „Sub stele norocoase”, a declarat că „Luna Căpșună” va fi un fenomen excepțional de urmărit dacă vom avea parte de un cer senin.

„Acest an a fost plin de evenimente astronomice cu Super Luni în ultimele luni, dar spectacolul nu se încheie aici”, a declarat acesta.

Acesta a mai spus că Luna va răsări și va fi vizibilă în fiecare noapte din weekend și explică oamenilor că aceasta răsare de la Est și apune în Vest.

„În ciuda numelui, luna nu va fi nici roșie nici roz”, a mai spus Toth-Czifra.

„Dar va fi o priveliște incredibilă de urmărit: o lună complet plină. Este posibil să vedem chiar și umbra acesteia pe Pământ”, a mai adăugat el.