Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumina Sfântă a Învierii s-a aprins la Ierusalim | VIDEO
Lumina Sfântă a Învierii s-a aprins la Ierusalim | VIDEO

Lumina Sfântă a Învierii s-a aprins la Ierusalim | VIDEO

Lumina Sfântă s-a aprins, ca în fiecare an, la Ierusalim. Patriarhul Teofil al III-lea a împărţit Lumina Sfântă sutelor de pelerini din biserica Sfântului Mormânt.

Ritualul vechi de peste 1.200 de ani este considerat de către Biserica Ortodoxă "o minune publică", întrucât este văzută de toată lumea. Flacăra se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică", după cum spun preoţii. Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi Învierea.


Citește și: Se aprinde miraculos. Există un seceret al Luminii SFINTE? | VIDEOProcesiunea pentru coborârea Luminii Sfinte a început la Ierusalim în jurul orei 13.00. Biserica Sfântului Mormânt a fost înconjurată de trei ori, după care Patriarhul Ierusalimul, însoţit de mai multe delegaţii, s-a îndreptat spre Sfântul Mormânt, trecând printre cei aproape 5.000 de oameni, care au reuşit să pătrundă în biserică, relatează Mediafax.

După doar cinci minute de rugăciune, Patriarhul a ieşit cu Lumina Sfântă pe care a împărţit-o credincioşilor adunaţi în biserică. Acest obicei sfânt nu a fost lipsit de pericole. Credincioșii aflați în Ierusalim mai că s-au călcat în picioare pentru a-și aprinde lumânările. Clopotele au bătut minute în şir timp, în care focul sfânt a ajuns la toţi cei veniţi la slujbă de la Ierusalim.

În România, Lumina Sfântă ajunge sâmbătă după-amiaza, prin intermediul unei delegații a Patriarhiei Române, care se întoarce din Ierusalim cu un avion special. În noaptea de Înviere, Patriarhul Daniel oferă Lumina Sfântă clerului și credincioșilor, începând cu ora 24.00, la Catedrală. 

Lumina Sfântă va ajunge și în Transilvania și Banat tot cu ajutorul a două avioane de mici dimensiuni. Un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău şi Suceava, pentru Moldova şi Bucovina.