Evenimentul Zilei > International > PREMIERĂ în lumea JUSTIȚIEI. CONDAMNAT în urma TEXTELOR publicate pe REȚELE de SOCIALIZARE
PREMIERĂ în lumea JUSTIȚIEI. CONDAMNAT în urma TEXTELOR publicate pe REȚELE de SOCIALIZARE

PREMIERĂ în lumea JUSTIȚIEI. CONDAMNAT în urma TEXTELOR publicate pe REȚELE de SOCIALIZARE

Un imam din Danemarca a fost inculpat pentru lansarea unui apel la uciderea evreilor într-o predică publică pe reţelele de socializare, caz ce reprezintă o premieră pentru această ţară nordică, a anunţat marţi Parchetul din Copenhaga, citat de AFP.

Imamul Mundhir Abdallah, care oficiază în moscheea Masjid Al-Faruq din cartierul Norrebro în Copenhaga, fusese menţionat în trecut de presa daneză pentru presupusa sa afinitate cu islamismul radical.

La rugăciunea de vineri (în 31 martie), imamul a citat un hadith (mesaj al profetului Mohamed) în care se spune că „ziua judecăţii va veni numai atunci când musulmanii îi vor combate şi ucide pe evrei”.

„Evreii se ascund în spatele stâncilor şi copacilor, dar arborii şi stâncile vor spune: „O, musulman, servitor al lui Allah, este un evreu în spatele meu, vino şi ucide-l!”, a spus imamul în continuare, informează Agerpres.

Predica sa a fost tradusă din limba arabă în engleză de către institutul american Middle East Media Research Institute (MEMRI) dintr-o înregistrare video de pe Youtube.

Aceasta este prima oară când o astfel de procedură este angajată în Danemarca de la intrarea în vigoare în ianuarie 2017 a unei dispoziţii penale care pedepseşte apelul la ură şi crimă în exercitarea religiei.

„Apelul la uciderea unui grup etnic a fost întotdeauna ilegal, dar acum avem o lege care îi vizează în mod special pe cei care predică ura”, a comentat magistrata parchetului Eva Rönnne într-un comunicat.

Data procesului împotriva imamului, care va fi judecat şi pentru rasism, nu a fost încă stabilită; el riscă până la trei ani de închisoare.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Danemarca, Dan Rosenberg Asmussen, a salutat inculparea imamului, declarând că „nu există nicio îndoială cu privire la intenţiile sale”.

Potrivit postului public de radio DR, autorul atentatelor comise la 14 februarie 2015 în Danemarca, Omar al-Hussein, vizitase moscheea Al-Faruq cu o zi înainte.

Acest danez de origine palestiniană, care a depus jurământ de credinţă grupării jihadiste Statul Islamic, a deschis focul asupra unui centru cultural din Copenhaga, unde avea loc o conferinţă despre libertatea de exprimare, ucigând un cineast, apoi împuşcând un credincios evreu în faţa unei sinagogi înainte de a fi ucis de poliţie.

Danemarca a publicat în mai 2017 o listă neagră cu şase străini acuzaţi de predicarea urii – cinci predicatori musulmani şi un pastor evanghelic islamofob – care au interdicţie de intrare pe teritoriul danez pentru doi ani, interdicţie ce poate fi reînnoită.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.