Lui Putin nu-i mai ajunge. O noua țară în care se implică militar. Mercenari și avioane
- Tudor Borcea
- 26 mai 2020, 19:59
Comandamentul american pentru Africa a publicat, marți, o serie de fotografii care demonstrează că Rusia a desfășurat avioane de vânătoare în Libia.
Avioane militare rusești, din care modele MiG-29 Fulcrum și Suhoi-24 Fencer, au fost trimise recent în Libia pentru a-i sprijini pe mercenarii ruși (susținuți de Moscova) care operează pe teren.
Cel puțin „șase MiG-29 și două Su-24 escortate de două Su-35 ale forțelor aeriene rusești” au ajuns în Libia.
Prezența „Russian Air Force Su-35” este în mod special surprinzătoare ținând cont de faptul că Rusia nu participă (oficial) la conflictul din Libia, scrie Defence Blog.
Rusia a trimis recent avioane de vânătoare în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă la sol de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar în conflictul care devastează această ţară, a acuzat marţi armata americană, scriu și AFP şi Reuters.
„Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia”, a declarat într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania, informează Agerpres.
„Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner”, a afirmat generalul american, adăugând că aceasta se face cu încălcarea embargoului ONU asupra furnizării de arme în această ţară şi a promisiunilor regulate de neintervenţie în conflictul intern din Libia.
Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie „au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească”, a indicat comandamentul african al armatei americane.
„Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia”, a adăugat el, subliniind că ele sunt destinate probabil să „asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner”.
Omul forte din estul libian desfăşoară de peste un an o ofensivă vizând să cucerească Tripoli din vestul ţării, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU.
Dar luptele s-au împotmolit în sudul capitalei, în timp ce forţele lui Haftar au suferit mai multe înfrângeri în ultimele săptămâni.
Rusia a dezminţit întotdeauna că ar avea vreun rol la faţa locului.
La începutul lunii, totuşi, un raport al unor experţi ONU a confirmat o astfel de prezenţă în Libia a mercenarilor din Grupul Wagner, cunoscut ca fiind apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Mai multe sute de mercenari sunt în prezent mobilizaţi în zonă, potrivit GNA.
Armata americană a apreciat că o „nouă campanie aeriană” s-ar pregăti în ţară cu „piloţi mercenari ruşi care zboară cu avioane furnizate de Rusia pentru a-i bombarda pe libieni” şi a prelua controlul asupra bazelor aeriene de pe coasta Libiei.
Cele două forţe rivale libiene sunt susţinute de diverse puteri străine: Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia sprijină tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar în favoarea GNA. Întărite de acest sprijin turcesc în creştere, forţele pro-GNA au înregistrat în ultimele săptămâni o serie de succese militare, în special datorită superiorităţii lor aeriene.
Potrivit presei turce, armata libiană a anunţat că a distrus un sistem de apărare antiaeriană de producţie rusească Pantsir, furnizat de EAU, într-o bază aeriană militară de la al-Wattia, precum şi o dronă înarmată de fabricaţie chineză de tipul Wing Loong II.