Conform unei adrese trimise prim-ministrului, citată de Agerpres, dacă în următoarele 4-5 zile nu vor fi precipitaţii, multe culturi vor fi calamitate în procent de 90-100%.

„Seceta din toamna anului 2011, temperaturile foarte scăzute din iarna 2011-2012 şi lipsa precipitaţiilor din luna mai au dus la diminuarea substanţială a producţiei de grâu, orz şi rapiţă cu 50% faţă de un an normal, iar acum ne confruntăm cu o situaţie deosebită din cauza fenomenului de caniculă cu temperaturi de peste 35 grade şi a lipsei acute timp de trei săptămâni a precipitaţiilor, ceea ce a dus la calamitarea în proporţie de 30-70% la culturile de porumb, floarea soarelui şi soia. Menţionăm că, dacă în următoarele 4-5 zile nu vom beneficia de precipitaţiile necesare aceste culturi vor fi calamitate în procent de 90-100%. Se impune ca dumneavoastră să luaţi la cunoştinţă această stare de fapt şi să dispuneţi soluţii pentru diminuarea efectelor acestui fenomen. În această situaţie considerăm că e necesar să fie declarată starea de urgenţă în sectorul agricol”, se spune în adresă.

Documentul este semnat de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (prin Asociaţia Naţională a Cartofului din România, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş, Asociaţia Acvacultorilor Banat-Sturio, Federaţia Asociaţiilor Apicole din România, Asociaţia Profesională Naţională pentru Legume şi Fructe, Organizaţia Interprofesională Naţională PRODCOM, Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Dolj), Holstein.