Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV EVZ. Ludovic Orban vrea să mai ia din atribuțiile premierului Florin Cîțu
EXCLUSIV EVZ. Ludovic Orban vrea să mai ia din atribuțiile premierului Florin Cîțu

EXCLUSIV EVZ. Ludovic Orban vrea să mai ia din atribuțiile premierului Florin Cîțu

Președintele PNL Ludovic Orban nu a intrat în vacanța de Crăciun. A rămas pe baricadele politice pentru a-și păstra și întări influențele asupra Guvernului.

Pentru Ludovic Orban mai există o baricadă importantă de ocupat. În Guvern, nu Camera Deputaților. Acolo a preluat deja puterea.

Este vorba despre Secretariatul General al Guvernului (SGG). Un fel de ,,stăpân al inelelor,,. Este instituția de care depinde vital buna funcționare a Executivului și aflată în proximitatea premierului.

Dar, potrivit mai multor lideri din PNL, nu proaspătul premier liberal, Florin Cîțu, va desemna secretarul general al Guvernului. Ci tot Ludovic Orban, cel care, cu două excepții, a impus partidului ca miniștri doar persoane apropiate lui.

Oficial, premierul numește șeful SGG

Cel mai vehiculat nume pentru a prelua Secretariatului General al Guvernului este Tănase Stamule, vechi colaborator al lui Ludovic Orban.

Înveterat în practicile privind păstrarea puterii, președintele PNL continuă ,,strategia politică de containment,, asupra noului premier liberal, tradusă de politologi ca fiind ,,strategia de control și izolare pe termen lung,,.

Practic, șeful PNL vrea să-și mențină o autoritate completă asupra premierului, implicit asupra funcționării noului Executiv.

Secretariatul General al Guvernului, conform normelor în vigoare, se află în subordinea primului ministru. SGG asigură derularea operațiunilor tehnice și de strategie aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice și tehnice ale activității Guvernului și ale premierului.

Printre multele atribuții pe care le deține, SGG avizează proiectele de acte normative, contribuie, pe baza analizelor, la fundamentarea strategiilor, planificării strategice şi la stabilirea direcţiilor de acţiune la nivel guvernamental.

SGG este condus de secretarul general al Guvernului, persoană cu rang de ministru, numit și eliberat din funcție prin decizia premierului.

Asta spun actele normative privind funcționarea SGG. Și altceva intenționează președintele PNL.

Tănase Stamule, preferat de Orban pentru șefia SGG

Tănase Stamule, situat primul pe lista de preferați ai președintelui PNL pentru preluarea șefiei SGG este și la ora actuală consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria primului ministru. Funcție în care a fost numit de Ludovic Orban atunci când acesta a preluat mandatul de premier în noiembrie 2019.

Stamule este prodecan al Facultății de Administrare a Afacerilor din ASE. A fost desemnat de Ludovic Orban drept candidat al PNL pentru primăria sectorului 1 la alegerile locale din acest an.

Poziție din care a fost retras în urma înțelegerilor politice dintre PNL și USR-Plus, liberalii cedând USR, pentru Clotilde Armand, candidatura la primăria sectorului 1.

La ora actuală, Executivul nu are un secretar general al guvernului. Premierul interimar Nicolae Ciucă l-a demis scurt în decembrie pe cel pus de Ludovic Orban ca șef al SGG. Respectiv pe Antonel Tănase.

Motivația publică a premierului interimar Nicolae Ciucă referitoare la demiterea lui Antonel Tănase a fost una elegantă dar aluzivă: ,,Este o chestiune de incompatibilitate profesională între mine și dumnealui,,.

Tănase Stamule, alături de Antonel Tănase, Virgil Guran, Ionel Dancă și alți colaboratori ai lui Ludovic Orban pe când ocupa funcția de premier, face parte din grupul care a tensionat la maxim relațiile dintre președintele PNL și majoritatea liderilor liberali centrali și locali.

Președintele PNL Ludovic Orban este acuzat tot mai dur de liberali pentru faptul că s-a izolat de partid în favoarea unei clientele personale.

Mai grav, este acuzat și că a slăbit PNL cedând ministere economice importante către partenerii de coaliție precum și funcții de conducere în Parlament doar pentru a-și păstra o poziție de top în stat.

Respectiv, președinția Camerei Deputaților, dacă nu a putut să-și conserve poziția de premier.