Orban a cerut, în numele PNL, Guvernului să prelungească perioada de înregistrare pentru românii din afară atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării unor secții de votare noi.

Al doilea subiect pe care îl voi prezenta public este cel legat de situația înregistrării cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, în conformitate cu legea electorală.

Partidul Național Liberal solicită Guvernului câteva lucruri simple. Prelungirea perioadei de înregistrare a cetățenilor români, care muncesc în alte țări pentru a-și exprima votul prin corespondență.

De asemenea, prelungirea termenului până la care cetățenii români din Diaspora pot să solicite înființarea de secții de votare noi.

De asemenea, solicităm modificarea prevederilor privitoare la reprezentarea partidelor în cadrul Birourilor Electorale ale secțiilor de votare în străinătate, în sensul de a se acorda permisiunea către supleant pentru a înlocui, în orice moment, titularul din partea fiecărui partid de-a lungul celor trei zile în care se exercită dreptul de vot. Sigur, că acest lucru ar trebui făcut de Guvern”, anunță liderul PNL.

Tot el a declarat că PNL are un plan de rezervă, în cazul în care măsurile solicitate Guvernului nu vor ajunge să fie implementate în legislația electorală.

În ceea ce ne privește pe noi, am pregătit un proiect de lege, iar în cazul în care Guvernul nu modifică legislația în sensul solicitat de noi, pentru a permite cu adevărat votul efectiv al cetățenilor români din diasporă, înaintăm în cursul acestei zile proiectul nostru de lege cu aceste modificări, cu speranța că va exista celeritate în dezbaterea și adoptarea acestui proiect de lege”, a conchis acesta.