Evenimentul Zilei > Politica > Ludovic Orban s-a încurcat în citate latineşti. Gafa făcută de premier a devenit virală
Ludovic Orban s-a încurcat în citate latineşti. Gafa făcută de premier a devenit virală

Ludovic Orban s-a încurcat în citate latineşti. Gafa făcută de premier a devenit virală

Ludovic Orban a gafat la recepţia centurii oraşului Rădăuţi, încurcând un citat. Premierul a folosit greşit o expresie din latină, care în original este „via vitae” şi înseamnă „calea vieţii”.
Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au fost prezenţi, vineri, conform previziunilor, la darea în folosinţă a centurii ocolitoare a municipiului Rădăuţi.
Premierul, dorind să arate că este un cunoscător al citatelor latineşti a făcut o gafă de proporţii şi a spus: „De la romani încoace, vorba aceea s-a adeverit, via vita, drumul înseamnă viaţă”,  a spus Orban, invocând o expresie a cărei formă corectă este via vitae (calea vieţii).
Pentru ca lucrările la centura oraşului Rădăuţi să poată fi recepţionate cu ocazia vizitei premierului, muncitorii firmei contractante au lucrat intens noaptea trecută. Șoseaua de centură care înconjoară oraşul este un proiect care a fost lansat în 2011, a fost suspendat de la finanţate timp de şase ani şi la care lucrările au fost reluate în anul 2018. Valoarea sa este de 90 de milioane de lei.

Amenajarea are o lungime de 16,5 kilometri, pe traseu fiind construite șapte sensuri giratorii, şapte poduri şi două pasaje.

„Astăzi s-au deschis ofertele şi s-a declarat câştigătorul pentru cele trei tronsoane de pe drumul nordului, respectiv Baia Mare-Bistriţa, Bistriţa- Vatra Dornei şi Vatra Dornei-Suceava. Este vorba de companiile care vor realiza studiul de fezabilitate pentru cele trei tronsoane”, a anunţat Ludovic Orban,vineri după-amiază, la Rădăuţi.

Tot vineri, la Rădăuţi, premierul Orban a anunţat că au fost selectaţi câştigătorii licitaţiilor pentru realizarea documentaţiei necesare viitorului drum cu profil de autostradă care va lega Suceava şi Baia Mare.

Conform ministrului Transporturilor, Lucian Bode, valoarea contractului pentru realizarea documentaţiei pentru acest proiect, numit şi Autostrada Nordului, este de aproximativ 15 milioane de lei plus TVA pentru fiecare lot, iar documentaţia trebuie realizată în termen de 18 luni de la semnarea contractului.

Acest drum este în programul de guvernare al PNL o prioritate, a spus Lucian Bode, el reafirmând că nu există o competiţie în ceea ce priveşte realizarea unor tronsoane cu prioritate faţă de altele, ci proiectele pentru infrastructura rutieră sunt complementare, potrivit Agerpres.