„Înțeleg îngrijorările președintelui Iohannis. Eu nu cred că trebuie să pedepsești economia românească, societatea românească, pentru faptul că un guvern nu este de încredere și nu prezintă garanții că se încadrează în țintele fiscal-bugetare stabilite și că are capacitatea…Nu poți să pedepsești cetățenii pentru faptul că guvernul nu este bun (…) În ceea ce mă privește pe mine, eu susțin clar și am și declarat public că PNL trebuie să susțină în continuare Codul Fiscal”, a declarat Orban.

Liderul deputaților liberali a mai susținut că România ar trebui să negocieze cu UE un deficit bugetar de 2%. „Eu cred că România poate să negocieze un deficit de 2%. Este un deficit care, ținând cont de creșterea economică, este un deficit sustenabil și care poate fi chiar un stimulent”, a afirmat Ludovic Orban.

Prim-vicepreședintele PNL  a punctat faptul că a votat Codul Fiscal pentru că cele mai multe măsuri sunt susținute de liberal.

"Cea mai mare a măsurilor sunt măsuri susţinute de Partidul Naţional Liberal. A fost amendament PNL (n.r. – reducerea TVA de la 20 la 19%), ca de altfel şi celelalte măsuri: renunţarea la supra-acciza pe combustibil, taxa pe construcţiile speciale. Ce e adevărat, ce a introdus PSD în plus faţă de solicitările noastre a fost reducerea impozitului pe dividende pe care în mod evident şi noi am susţinut-o pentru că poate fi un stimulant pentru companiile care încearcă să scoată profitul din ţară, în special pentru multinaţionale sau companiile străine care având un procent  de 5% din dividende poate nu o să se mai străduiască să externalizeze diferite pentru a-şi masca profitul sau pentru a-şi reduce în mod artifical profitul”, a spus Orban.

De asemenea, el a spus că președintele Iohannis a avut suficiente argumente pentru ca considera că Guvernul va transforma Codul Fiscal într-un instrument de relansare economică.

”Consider că are suficiente argumente ca să fie îngrijorat de capacitatea actualului Guvern, de a transforma acest Cod Fiscal într-un instrument de relansare economică. Ştiţi cum e cu Codul ăsta Fiscal: poate fi instrument de relansare economică pe de o parte sau poate să fie un temei de dezechilibru bugetar”, a mai spus Orban.

Emisiunea va fi difuzată şi, în reluare, duminică, de la ora 14.00.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA EMISIUNEA ÎN DIRECT

Vedeți aici edițiile precedente ale emisiunii „Lumini și umbre”.