Evenimentul Zilei > International > Lovitură pentru Rusia. ONU a adoptat o rezoluţie care cere retragerea trupelor ruseşti din Transnistria
Lovitură pentru Rusia. ONU a adoptat o rezoluţie care cere retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Lovitură pentru Rusia. ONU a adoptat o rezoluţie care cere retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri, ONU a adoptat o rezoluţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a arătat înaintea votului că demersul iniţiat de ţara sa nu trebuie interpretat ca un gest neprietenesc faţă de un alt stat.

 

"Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU “, a spus oficialul moldovean, citat de portalul www.deschide.md.

Rusia, în schimb, regretă votul în speţă şi susţine că acesta vine în condiţiile unor progrese pentru stabilitatea în zonă. Rusia ceruse oricum amânarea votului pentru următoarea sesiune a Adunării ONU.

Proiectul de rezoluţie iniţiat de Republica Moldova a fost susţinut, şi semnat ca atare, de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada.

În acest document se reaminteşte angajamentul Rusiei, încă din 1999, de la Summitul OSCE din Istanbul, de a-şi retrage armamentul şi trupele din regiune transnistreană.

În plus, proiectul de rezoluţie face referire la grupul operativ rus staţionat în stânga Nistrului, şi nu la trupele pacificatoare.

Republica Moldova şi+a reiterate statutul de ţară neutră, context în care prezenţa trupelor străine pe teritoriul său nu este acceptabilă, conform normelor internaţionale.