Sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi și a Directorului General, Paul Anghel, echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București au efectuat, joi, verificări în câteva dintre cele mai importante piețe agroalimentare Capitală.

”Au fost găsite mai multe nereguli care contravin atât legislației în vigoare, proprie domeniului, cât și prevederilor Ordonanțelor militare adoptate”, au transmis oficialii ANPC. În urma verificărilor, s-a dispus închiderea Pieței Rahova, care își desfășoară activitatea, provizoriu, într-un cort de mari dimensiuni. Motivul?

Aceasta nu  avea acces la utilități sau toatete publice, lipsea cântarul cumpărătorului și nu respecta niciuna dintre prevederile Ordonanțelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (distanța socială dintre comercianți, numărul de persoane care să se afle în același timp în incintă, prezența dezinfectantelor la dispoziția comercianților și cumpărătorilor).

ANPC a mai interzis folosirea vitrinelor cu prăjituri, mezeluri și brânzeturi din Economatul situat în Piața Rahova din cauza condițiilor insalubre de depozitare a produselor în aceste agregate. Și aici oamenii nu păstrau distanța, iar dezinfectanții lipseau cu desăvârșire.

De asemena, s-a dispus închiderea pescăriei din Piata Moghioroș. Reprezentanții ANPC au constatat că aici se vindeau pești alterați. Totodată au fost aplicate două amenzi contravenționale, în valoare de 12.000 lei și a fost retrasă de la comercializare întreaga cantitate de pește găsită.

Conducerile Piețelor 16 Februarie și Domenii au fost sancționate prin avertisment și au primit termen 24 de ore să implementeze re prevederile Ordonanțelor militare.

ANPC serulează în această perioadă acțiuni de control premergătoare sărbătorilor pascale, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile Ordonanțelor militare adoptate până în acest moment, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19.