Evenimentul Zilei > International > Lovitură pe piața mondială. A avut loc o tranzacție uriașă
Lovitură pe piața mondială. A avut loc o tranzacție uriașă

Lovitură pe piața mondială. A avut loc o tranzacție uriașă

Anheuser-Busch InBev, producătorul numărul unu de bere la nivel mondial, şi-a vândut operaţiunile din Australia grupului nipon Asahi, pentru 11 miliarde de dolari. 

 

Totodată au anunţat că ar putea relua listarea afacerii sale din regiunea Asia-Pacific, amânată din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă.

Vânzarea diviziei din Australia va ajuta AB InBev să-şi accelerate expansiunea pe alte pieţe în creştere rapidă, din regiune şi din lume. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în primul trimestru din 2020 şi va ajuta la reducerea datoriei, se arată într-un comunicat al companiei belgiene.

Este cea mai mare tranzacţie realizată vreodată de Asahi şi va permite grupului nipon să devină al treilea producător global de bere, după AB InBev şi Heineken, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acordul vine la doar o săptămâna după ce AB InBev informase că nu va merge mai departe cu planificata listare la Bursa de la Hong Kong a afacerii sale din regiunea Asia-Pacific – Budweiser Brewing Company APAC Ltd – în ceea ce ar fi fost cea mai mare Ofertă Publică Iniţială (IPO) din acest an. Listarea ar fi ajutat la reducerea datoriilor AB InBev, care au crescut exploziv în 2016 ca urmare a preluării rivalului SABMiller pentru 104 miliarde de dolari, o tranzacţie care a creat un gigant care domină 30% din piaţa mondială a berii.

Sursele au explicat că de câteva luni Asahi şi-a exprimat interesul pentru achiziţionarea diviziei din Australia a AB InBev dar discuţiile s-au finalizat numai după renunţarea de către compania belgiană a listării afacerii sale din regiunea Asia-Pacific.

Încă există argumente pentru listare, acum excluzând divizia din Australia, dacă se va obţine – o valoare corectă, se arată într-un comunicat al AB InBev.

La finalul lui 2018 datoria totală a AB InBev se ridica la 102,5 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: