Evenimentul Zilei > International > Lovitură groaznică pentru gigantul Samsung Electronics. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea a 16 angajați și îmbolnăvirea altor 320 de către justiția sud-coreeană
Lovitură groaznică pentru gigantul Samsung Electronics. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea a 16 angajați și îmbolnăvirea altor 320 de către justiția sud-coreeană

Lovitură groaznică pentru gigantul Samsung Electronics. Compania a fost găsită vinovată pentru moartea a 16 angajați și îmbolnăvirea altor 320 de către justiția sud-coreeană

Samsung Electronics și-a cerut scuze vineri angajaților care au făcut cancer după ce au lucrat la fabricile de semiconductori ale companiei. Este finalul unui scandal vechi de mai bine de zece ani în care este implicat cel mai mare producător de cipuri electronice din lume.

"Ne pare sincer rău și ne cerem scuze angajaților care s-au îmbolnăvit și familiilor acestora", a declarat copreședintele firmei, domnul Kim Ki-nam.
"Nu am gestionat corect riscurile pentru sănătate în fabricile noastre de semiconductori și LCD-uri."
Samsung Electronics este cel mai mare producător mondial de telefoane mobile și de cipuri electronice, precum și compania cea mai importantă din cadrul grupului Samsung, de departe cel mai mare dintre consorțiile controlate de o familie care domină economia Coreei de Sud.
Liderul său de facto, Lee Jae-yong, a fost găsit vinovat de mituirea fostului președinte Park Geun-hye în cadrul scandalului de corupție care a dus la demisia acesteia. Domnul Lee a petrecut aproape un an în închisoare înainte ca majoritatea condamnărilor sale să fie anulate după ce a făcut apel, fiind eliberat.
Conform campaniei mai multor grupuri, 320 de persoane au suferit de boli profesionale după ce au lucrat la Samsung Electronics. Dintre acestea, 118 au murit.
În cadrul unei înțelegeri anunțate la începutul acestei luni, firma va plăti o despăgubire de până la 150 de milioane de woni sud-coreeni (133.000 USD) pentru fiecare caz.
Acordul se referă la 16 tipuri de cancer, alte boli rare, avorturi spontane și boli congenitale suferite de copiii muncitorilor. Reclamanții sunt persoane care au lucrat în fabricile respective încă din 1984.
Scandalul a apărut în presă în 2007, când foști angajați ai fabricilor de semiconductori și LCD-uri din Suwon, localitate aflată la sud de Seul, și familiile acestora, au declarat că personalul companiei a fost diagnosticat sau a murit de diferite forme de cancer.
O serie de hotărâri și decizii luate de instanțele de judecată, de Agenția de Stat pentru Protecția Muncii din Seul și de un comitet de mediere pe o perioadă mai mare de 10 ani au dus la anunțul făcut de companie vineri.