Episcopul Michele Pennisi, un critic acerb al Mafiei, locuieşte în dioceza Monreale, aflată în apropiere de oraşul Palermo. Preotul italian spune că prin această iniţiativă a dorit să infirme ideea potrivit căreia liderii crimei organizate au „o parte paternă” în personalităţile lor.

„Mafia a preluat întotdeauna termenul de «naş» de la Biserică pentru a oferi liderilor ei un aer de respectabilitate religioasă”, a declarat Michele Pennisi pentru AFP.

„În realitate, aceste două cuvinte sunt complet incompatibile”, a adăugat el.

În arhidioceza lui se află celebrul oraş Corleone, o enclavă marcată de infracţionalitate, devenită faimoasă graţie romanului „Naşul” scris de Mario Puzo.

Clericul italian a ţinut prima pagină a ziarelor în luna februarie, după ce a condamnat decizia unui preot din Corleone de a permite fiului unui mafiot celebru, Toto Riina, să devină naşul nepoatei sale.

Acea controversă a condus la cea mai recentă decizie luată de Michele Pennisi, care interzice oricărei persoane condamnate pentru „infracţiuni lipsite de onoare” să devină naş. 

Michele Pennisi recunoaşte însă că „omerta” – legea tăcerii din interiorul Mafiei – va face dificil de implementat decizia pe care a anunţat-o vineri.

„Dacă cineva nu a fost condamnat, atunci nu vom putea să îi judecăm pe oameni pe baza unor zvonuri, fără dovezi”, a spus preotul italian. (sursa: digi24.ro)