Evenimentul Zilei > Actualitate > LOVITURĂ DURĂ pentru Ghiţă Ciobanul. Ciobanii vor să iasă în stradă
LOVITURĂ DURĂ pentru Ghiţă Ciobanul. Ciobanii vor să iasă în stradă

LOVITURĂ DURĂ pentru Ghiţă Ciobanul. Ciobanii vor să iasă în stradă

Celebrul Ghiţă Ciobanul şi alţi colegi de oierit din toată ţara sunt afectaţi de o lege care limitează numărul câinilor la stână.

Astfel, cel puțin 100 de crescători de ovine din județul Hunedoara sunt dispuși să protesteze în București, la 15 decembrie, față de prevederile din legea care limitează drepturile de mișcare ale turmelor în perioada de iarnă.

Crescătorii de ovine solicită suspendarea prevederilor legii și apoi modificarea acesteia, după ce va fi dezbătută împreună cu reprezentanții asociațiilor de crescători de animale.

Președintele Asociației crescătorilor de ovine 'Retezat', Pavel Iovăneasă, a declarat că situaţia actuală nu mai poate continua. “Dacă nu se revine asupra legii, suntem deciși să ieșim în stradă. Vom manifesta pașnic pentru că avem dreptul să ne cerem drepturile în mod democratic. Asta, în prima fază, pentru că dacă nu se poate nicicum și trebuie să stăm cu animalele pe saivane, atunci o să mai aducem din ele și pe la București, dar… după sărbători2, a spus Iovăneasă conform Agerpres.

Pavel Iovăneasă consider că Legea vânătorii și a fondului cinegetic este neconstituțională pentru că interzice pășunatul domestic, în perioada 6 decembrie—24 aprilie, pe terenurile pe care le dețin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

“Eu cred că ar trebui ca ei să ne ceară acceptul să intre pe terenurile noastre, să ne plătească o taxă, nu noi să plătim amenzi că suntem pe terenurile noastre. La alt articol scrie că se interzice recoltatul și semănatul pe terenul unde sunt habitate. Păi ce facem, dacă avem porumb nerecoltat, nu-l mai putem aduna pentru că deranjăm un habitat?”, a precizat reprezentantul oierilor.

Iovăneasă a fost nemulţumit şi de limitarea numărului de câini la o stână: “Nu putem face o selecție: tu ursule vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini. (…) În acești trei câini se includ și câinii de pază ai stânei. Păi ce facem? Avem un câine de pază la stână, mai avem unul de întors oile și încă unul de pază. Nu se spune la ce număr de oi, ori acesta poate fi de 50 sau de 1.500 de oi. Nu se precizează nimic în acest sens', a comentat președintele Asociației 'Retezat”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.