Evenimentul Zilei > International > Lovitură de TEATRU: Rusia BOICOTEAZĂ Marele Sinod Ortodox din Creta. Patriarhia României nu a reacționat
Lovitură de TEATRU: Rusia BOICOTEAZĂ Marele Sinod Ortodox din Creta. Patriarhia României nu a reacționat

Lovitură de TEATRU: Rusia BOICOTEAZĂ Marele Sinod Ortodox din Creta. Patriarhia României nu a reacționat

Biserica ortodoxă Rusă a anunțat că nu va participa la Sfântul și Marele Sinod din Grecia, care este programat să înceapă duminică și care se dorea o reuniune istorică a tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume.

Mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului Afacerilor Externe al Patriarhiei Moscovei a anunțat luni, într-o declarație la televiziune, că Rusia nu va fi prezentă în Creta, dacă la Sinod nu participă TOATE Bisericile ortodoxe.

Biserica de la Moscova dorește o amânare și o reprogramare a Sinodului, după ce acesta va fi mai bine pregătit.

Anunțul Bisericii Ortodoxe Ruse, care numără circa 100 de milioane de credincioși, este o puternică lovitură pentru planurile Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, care spera să adune liderii tuturor celor 14 Biserici autocefale din lume.


Săptămâna trecută, Biserica Ortodoxă Bulgară a anunțat că nu va participa la Sinodul din Creta, invocând divergențe legate de agenda ce ar fi trebuit dezbătutuă. De asemenea, nici Bisericile din Serbia, Antiohia și Georgia nu își vor trimite reprezentanții la reuniunea din Grecia, cerând de asemenea amânarea Sinodului.

Mitropolitul Ilarion a afirmat:

„Toate Bisericile ar trebui să participe la acest Sinod Pan-Ortodox și doar în acest caz deciziile acestei adunări ar fi legitime.”

Pe de altă parte, ierarhi și clerici din mai multe Biserici Ortodoxe, inclusiv de la Muntele Athos, și-au exprimat rezerve față de agenda Sinodului, deoarece, sub motivul unității creștine, ar dovedi toleranță față de erezii, lucru în totală contradicție cu Sfânta Tradiție.

Și din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, mai mulți monahi din Mitropolia Moldovei și Bucovinei (printre care cei de la Petru Vodă) și-au exprimat într-o scrisoare deschisă adresată Mitropolitului Teofan temeri asemănătoare.

În predica sa de duminică, Patriarhul Daniel a încercat să liniștească spiritele, spunând:

„Acest sinod nu va formula dogme noi, nu va formula canoane noi, nu va face modificări la slujbele bisericești, dar este un sinod care dorește o mărturisire a credinței în comun, în mod solemn, într-o lume foarte tulburată, într-o lume plină de provocări. (…) Acesta va fi mai mult un sinod misionar.”

Agenția de presă a Patriarhiei Române, Basilica, nu a dat publicității informația despre retragerea Bisericii Ruse de la Sinodul din Creta.