Evenimentul Zilei > Economie > LOTERIA BONURILOR, o eroare? CINE trebuia să ie adevărații câștigători
LOTERIA BONURILOR, o eroare? CINE trebuia să ie adevărații câștigători

LOTERIA BONURILOR, o eroare? CINE trebuia să ie adevărații câștigători

Organizarea loteriei fiscale ar fi eronată, deoarece în cadrul extragerii s-a inversat ordinea de extragere a bilelelor. Astfel, în loc ca prima cifră extrasă să fie aceea a unităților, așa cum este prevăzut în regulament, aceasta a fost consderată cifra sutelor. Practic, sumele extrase ar fi rtebui citite invers.

„Prima bilă extrasă reprezentând cifra sutelor este 4. A doua bilă reprezentând cifra zecilor este 0. Cea de-a treia bilă reprezentând cifra unităţilor este 8.” – așa a sunat extragerea bonurilor realizată pe data de 13 aprilie, acest an. 

Însă, regulametul Ministerului de Finanţe prevede că valoarea bonurilor câştigătoare se stabileşte astfel: prima cifră este cea a unităţilor, a doua este cea a zecilor, iar ultima cifră extrasă este cea a sutelor.

Ministerul Finanțelor a explicat însă că „toate extragerile organizate în cadrul Loteriei bonurilor fiscale au respectat prevederile legale în vigoare”. 

Iată răspunsul oficialilor. 

„La extragerea ocazională organizată în data de 13 aprilie a.c. în conformitate cu  prevederile  Ordonanței Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor   fiscale precum și cele ale  Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor de punere în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului şi conţinutul cererii de revendicare a premiilor la Loteriabonurilor fiscale, precum şi pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, Comisia pentru supravegherea efectuării extragerilor, formată din reprezentanți Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și C.N. Loteria Română, s-a reunit la studioul TV al CN Loteria Română pentru a proceda conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, la cântărirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum și la verificarea urnelor.
În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăți în rândul participanților, datorită faptului că în cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca și ordinea de extragere din urne să fie în concordanță cu modul de citire a rezultatului obținut și pentru a facilita receptarea corectă și a evita confuzia în rândul participanților la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis  să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câștigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor.
Precizăm că această măsură nu a afectat în niciun fel caracterul aleator al extragerii, care în fapt reprezintă singura condiție de fond a unei extrageri loteristice care garantează nevicierea rezultatului.

Menționăm totodată faptul că, această decizie a fost făcută publică și astfel, în cadrul extragerii televizate, transmisă în direct și în prezența reprezentanților mass-media, s-a precizat în mod transparent, că prima cifră extrasă în cadrul celei de-a III-a etape, este cea a sutelor, urmată de cea a zecilor, respectiv a unităților.

Începând cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfășurată în data de 28 iunie 2015, și până în prezent, pentru stabilirea zilei și sumei câștigătoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor   fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166/2015, precum și cele ale Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor de punere în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului şi conţinutul cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum şi pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat si completat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 755/2015.

Subliniem că toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înființare până în prezent, s-au desfășurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfășurării acestora precum și a principiului transparenței procesului de selectare a bonurilor câștigătoare, iar o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuție”. 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: