– Evz: Bună, Lori! La mulți ani, romanco! Cum sărbătoresti de 1 decembrie?

Loredana Groza: La mulți ani! 1 decembrie este vineri, deci este… Vocea României live. Sărbătoresc prin muncă de la începutul săptămânii (râde) pentru că am repetat cu echipa mea, pentru că am făcut filmări pentru programele speciale PRO TV. Pentru vineri, fetele mele de la Vocea României, Adriana, Amalia, Diana și Zsuzsana, vă pregătesc un spectacol de excepție. Să vă uitați!! Și să le votați!

– Ce urare ai pentru români de Ziua Națională?

– Vă doresc iubire pentru cei dragi pentru că iubirea de neam dezvoltă rădăcini stabile pentru vremuri grele. Vă doresc curaj să luptați pentru ce-i al vostru și perseverență să va împliniți visurile. Și să căutați autenticul din voi și din jurul vostru. Va iubesc!

– Știu că ai câteva ii fabuloase…

– În concertele mele, cântecele inspirate din folclor ocupă un loc aparte, așa că am multe elemente din vestimentația populară care sunt piese de colecție. Costumul românesc popular, la fel ca și muzica din folclor, sunt o minunată sursă de inspirație pentru mine. De sute de ani, oamenii vorbesc prin muzică și artă populară despre ceea ce avem noi autentic, despre bucuria noastră de viață, despre credința în mai bine și despre întâmplările mai puțin fericite, spuse însă cu mult umor.

– Ce planuri ai de Crăciun? Îl petreci tradițional, în sânul familiei? Ai aptitudini de gospodină, adică făcutul sarmalelor și a cozonacilor fac parte din programul tău?

– Cu prietenii și familia aproape. Gătesc împreună cu mamă mâncărurile tradiționale, petrecem în familie și ne rugăm ca Moș Crăciun să fi înțeles că am fost copii buni, ca să ne aducă daruri multe. Sunt moldoveancă, de la Onești, la noi nu se poate să nu știi să gătești. Rima e cu intenție (râde)! Da, gătesc cu mama, în fiecare an, o masă tradițională cu de toate. Aromele mâncărurilor care sunt preparate în cuptor sunt parte din bucuria sărbătorilor.

– Spune-mi și dacă vei urca pe scenă de Sărbători.

– Crezi că există Revelion fără cântare?! (râde) Normal că vom cântă și eu și banda mea, Agurida. Anul acesta, din nou în București, în mai multe locuri, să bucurăm mai mulți oameni. Dacă își încep anul nou cu noi, au un an vesel și cu voie bună.