Evenimentul Zilei > Actualitate > Locul în care CERUL se DEZLANŢUIE. Aici au loc cele mai multe fulgere și trăsnete de pe Terra | Galerie Foto şi Video
Locul în care CERUL se DEZLANŢUIE. Aici au loc cele mai multe fulgere și trăsnete de pe Terra | Galerie Foto şi Video

Locul în care CERUL se DEZLANŢUIE. Aici au loc cele mai multe fulgere și trăsnete de pe Terra | Galerie Foto şi Video

Lacul Maracaibo din Venezuela a intrat în Cartea Recordurilor pentru „cea mai mare concentraţie de fulgere”, cu o rată anuală de 250 de fulgere pe kilometru pătrat, potrivit BBC.

Fenomenul este cunoscut ca „Beacon of Maracaibo”, „lumina de la Catatumbo” sau „furtuna care nu se termină niciodată”. Toate aceste denumiri au legătură cu locul în care râul Catatumbo întâlneşte lacul Maracaibo, loc unde există o medie anuală de 260 de zile cu furtună. Cerul este iluminat aici, timp de nouă ore, cu mii de blitz-uri produse de electricitate naturală, potrivit descopera.ro.

Republica Democrată Congo, din Africa Centrală, este cunoscută drept capitala furtunilor, iar satul montan Kifuka găzduieşte 158 de fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an. În Brahmaptura, India, a avut în anul 2014  cea mai mare rată lunară de fulgere. 

Pe lacul Maracaibo din Venezuela au loc, în anumite perioade ale anului, 28 de fulgere pe minut, adică 1.680 de fulgere pe oră.

Lacul din Nord Vestul Venezuelei este cel mai mare din America de Sud, curge prin oraşul Maracaibo şi se varsă în Marea Caraibilor. Pentru că este înconjurat de munţi şi din cauza soarelui tropical, în timpul zilei, apa din lac se evaporă, iar odată cu lăsarea nopţii se formează norii care dezlănţuie furtuna.

"O mulțime de locuri în care se produc aceste fulgere sunt legate și de modul în care se prezintă terenul. Cu astfel de văi, adâncituri sau vârfuri muntoase nici nu este de mirare că sunt generate culoare pe care circulă curenții", a declarat pentru BBC News dr. Daniel Cecil de la Centrul Climatic de Hidrologie Globală.
 
Organizaţiile ecologiste au început o campanie pentru trecerea în patrimoniul mondial UNESCO a acestui fenomen unic. Anul acesta, fulgerele de la Catatumbo au fost incluse in Cartea Recordurilor, detronând orașul Kifuka din Congo, unde în decursul unui an s-au înregistrat 158 de fulgere.