Evenimentul Zilei > International > Locuitorii zonei euro nu mai cumpără atât de mult
Locuitorii zonei euro nu mai cumpără atât de mult

Locuitorii zonei euro nu mai cumpără atât de mult

MAGYAR NEMZET (Ungaria). În zona euro, în luna decembrie a anului trecut, comerţul cu amănuntul a scăzut mai mult decât era de aşteptat, comparativ cu luna precedentă, iar această diminuare este cea mai mare din martie 2008 încoace - se arată în raportul de miercuri al Eurostat.

În ultima lună a anului trecut, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a scăzut în cele 19 ţări membre ale zonei euro în medie cu 1,6% şi cu 1,3%, la nivelul celor 27 state membre ale UE. Totodată, în noiembrie 2019, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere lunară de 0,8% în zona euro şi de 0,9% în Uniunea Europeană.

La nivelul întregului an 2019, comparativ cu anul 2018, comerţul cu amănuntul a crescut în zona euro cu 2,2%, iar în cele 27 de state membre ale UE, în medie cu 2,4%. În zona euro, în luna decembrie, cea mai mare scădere s-a înregistrat în Germania (3,3%), iar cea mai mare creştere, în Irlanda (2,7%). Totodată, la nivelul UE, la nivelul întregului an 2019, cea mai mare creştere a vânzărilor a avut loc în România, de 8,5%, iar cea mai mare scădere în luna decembrie s-a înregistrat în Slovenia, ţară în care vânzările cu amănutul s-au diminuat cu 6,6%. (RADOR)