Ședința conducerii PSD a avut loc la mai puțin de 24 de ore de la difuzarea pe postul de televiziune Antena 3 a unor înregistrări audio, în care fostul deputat PSD Vlad Cosma susține că la DNA Ploiești s-au inventat dosare în baza unor „probe fabricate”, printre cei vizați fiind inclusiv fostul premier Victor Ponta.

Tot în seara premergătoare ședinței PSD, fostul procuror DNA Mihaiela Iorga a afirmat la Antena 3 că șefa DNA a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru vehiculat pentru postul de premier PSD.

Tensiuni

În acest context a început lunea trecută, la ora 11.00, ședința conducerii centrale a PSD din „K10”, denumirea folosită în interiorul partidului pentru sediul central din Bulevardul Kiseleff nr.10. Au participat vicepreședinții PSD, președintele și președin tele executiv ai partidului, prim-ministrul și președinții grupurilor parlamentare ale PSD din Camera Deputaților și Senat. Ministrul Justiției se afla în Japonia, într-o vizită oficială.

La intrarea în ședința PSD, pe scările partidului, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, i-a cerut public ministrului Justiției, Tudorel Toader, să ia „măsuri urgente” în urma înregistrărilor audio. „Tudorele, fă ceva, că nu se mai poate!”, i-a transmis acesta.

La rândul său, liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a apreciat că șefa DNA ar trebui să-și piardă funcția: „Din punctul meu de vedere nu mai poate rămâne în fruntea acestei instituţii”.

Decizie

Codrin Ștefănescu a povestit ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că în timpul ședinței Dragnea s-a opus ideii ca PSD să ceară oficial revocarea din funcție a șefei DNA și că partidul trebuie să-l lase pe ministrul Justiției să anunțe dacă propune revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi sau menținerea acesteia în funcție. Potrivit legii, ministrul Justiției poate propune revocarea din funcție a procurorului-șef DNA, însă decizia revocării îi aparține în exclusivitate Președintelui României.

Dezbateri

„După ce am făcut eu declarațiile pe scări, peste vreo 24-25 de minute, în ședință, sus, Dragnea ne-a zis: «Mă, eu înțeleg că voi țineți cu Codrin, dar nu putem să spunem asta (să cerem revocarea lui Kovesi, n.red.)». Ne-a mai zis că nu putem să ne poziționăm politic, ca partid, vizavi de decizia ministrului Justiției pentru că o să se zică că PSD vrea să o revoce pe Kovesi”, a declarat, ieri, pentru EVZ, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

„Mie mi-a reproșat Dragnea că prin declarațiile pe care le-am făcut antamez tot partidul. Din acest motiv a spus apoi că Codrin vorbește mult și rău”, a adăugat acesta.

Dorință

În toiul ședinței, forțat să plece la o întâlnire cu autoritățile locale, vicepremierul Paul Stănescu a anunțat că partidul urma să ia peste două zile, pe 14 februarie, „o decizie politică și o poziție oficială” în privința lui Kovesi, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD. „După ceea ce am văzut aseară la televizor, eu cred că nu mai poate să rămână doamna Codruţa Kovesi la conducerea DNA”, a adăugat el.

Deznodământ

Dragnea și-a impus punctul de vedere în partid. Întrebată, la finalul ședinței, dacă este necesar ca PSD să ia pe 14 februarie o decizie cu privire la Kovesi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a spus la plecare: „Nu. Eu cred că această decizie sau o decizie trebuie luată din punct de vedere juridic. Nu cred că un partid politic poate să se pronunţe pe acest lucru, şi chemăm ministrul Justiţiei care este cel mai în măsură să vadă care este situaţia”. La CExN al PSD din 14 februarie nu s-a mai pronunțat un cuvânt despre Kovesi.

Președintele PSD și ceilalți membri ai conducerii partidului s-au limitat să-i ceară ministrului Justiției să-și facă datoria cu „bun-simț” și nu au vrut să spună dacă, din punctul de vedere al PSD, Tudorel Toader ar trebui să ceară revocarea șefei DNA.