Evenimentul zilei a aflat că PSD a pus la cale un plan amplu de distrugere a UNPR- ului în condiţiile în care progresiştii sunt foarte aproape de o fuziune cu UNPR. Strategia liderului PSD, Liviu Dragnea, este să lase UNPR fără parlamentarii care contează în negocierile cu PNL. Dragnea vrea să-i „sufle” UNPR-ului jumătate dintre senatori şi deputaţi.


Surse de la vârful PSD au relatat EVZ că „mai mulţi” parlamentari UNPR l-au sunat personal pe Liviu Dragnea, săptămâna trecută, ca să-l anunţe că nu vor să dispară în PNL şi că vor să vină la PSD.


FOTO: PNL încearcă să izoleze PSD printr-o fuziune cu UNPRDragnea a râs de Blaga

Dragnea i-ar fi spus copreşedintelui PNL, Vasile Blaga, înainte de consultările de la Cotroceni pe tema Brexit, că are impresia că „PNL a luat- o razna” prin negocierile cu UNPR, spun surse politice pentru EVZ. Blaga n-a zis nimic. Miza este majoritatea din Parlament. PNL vrea să ia şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor cu ajutorul UNPR, însă au nevoie de toţi parlamentarii progresişti. Dacă Dragnea racolează suficient de mulţi parlamentari UNPR, atunci liberalii ar putea să nu mai fie interesaţi de fuziune. Surse PSD spun că Dragnea se pregăteşte să mai transfere de la UNPR şi cea mai mare parte din organizaţia de tineret.

Gabriel Oprea, agent PSD

Surse din UNPR şi PSD au relatat EVZ că preşedintele fondator al UNPR, Gabriel Oprea, i-ar fi spus într-o discuţie privată, lui Liviu Dragnea, că ar putea să „rupă” o parte din UNPR prin controlul pe care- l mai are asupra unor parlamentari. Oprea i-a mai spus lui Dragnea că nu vrea fuziune cu PNL dar că nu poate opri procesul, spun sursele citate.

Dragnea a acceptat ajutorul lui Oprea dar nu i-a promis încă un loc pe lista PSD în viitorul Parlament, spun sursele citate.

Mutare-fulger în Senat

PSD a reuşit, ieri, să desfiinţeze grupul UNPR din Senat, după ce 6 senatori progresişti au demisionat, 4 dintre aceştia trecând la PSD. Graba social- democraţilor se explică prin majoritatea extrem de fragilă din Senat, unde PSD depinde cel mai mult de UNPR.

Negocierile se complică

UNPR negociază 18-20 de locuri pe lista PNL în viitorul Parlament. Discuţiile au intrat în impas după atacul lui Dragnea la UNPR. Pe de-o parte, PNL vrea să vadă cât mai rămâne din UNPR, pe de altă parte se luptă în interior cu propriii lideri care se opun alianţei cu UNPR.

„Cred că abia în următoarele săptămâni vom avea răspunsul corect despre cum vom merge în această toamnă”, a spus, ieri, liderul UNPR, Valeriu Steriu.

Ponta: Cel mai mare pericol pentru PSD – izolarea

”Căsătoria” dintre PNL şi UNPR dă apă la moară mişcărilor antisistem şi va creşte neîncrederea alegătorilor în partide, consideră fostul premier Victor Ponta. Potrivit acestuia, alianţa cu UNPR „va mări scârba” electoratului PNL. Ponta a scris ieri pe Facebook că îi pare rău pentru UNPR, „aliaţi serioşi” în Guvernul său şi care „vor dispărea rapid”. În acelaşi timp, Ponta se declară îngrijorat pentru PSD. „Întotdeauna cel mai mare pericol pentru PSD a fost izolarea (…) e foarte uşor să scapi de aliaţi şi e foarte greu să îţi câştigi alţii”, a spus el. Fostul premier s-a arătat totuşi bucuros pentru ALDE: „Profitând de greşelile catastrofale ale celorlalţi, devine un actor indispensabil”.