Află cine este cel mai mare susţinător al monedei europene

Află cine este cel mai mare susţinător al monedei europene

Lituania, micul stat baltic cu doar trei milioane de locuitori, este poate cel mai mare susţinător al monedei europene. Nu a renunţat la ideea de a face parte din zona euro chiar dacă acum economiştii văd beneficii în neapartenenţa la această zonă de unitate monetară.

"Sunt optimist şi cred în continuare în Europa şi în euro. Europa a traversat numeroase crize şi de fiecare dată a ieşit mai puternică. Să nu ne lăsăm impresionaţi de previziunile pesimiste",  a declarat premierul lituanian pentru postul privat de radio Ziniu radijas.

Analişti consideră însă, că balticii nu vor renunţa la moneda naţională litas pentru euro mai devreme de 2016 sau 2017, nefiind în măsură să respecte criteriile stabilite de tratatul de la Maastricht. Lituania a aderat la Uniunea Europeană în 2004, a renunţat din acest motiv să adopte euro în 2007.

În 2009, primul an în care criza lovea puternic întreaga lume, micul stat baltic cunoştea o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) de 14,8%, comparativ cu 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu vreau să prezic nimic, dar cred în euro. Lituania trebuie să-şi continue eforturile pentru a reduce inflaţia şi deficitul finanţelor publice", a insistat şeful guvernului de la Vilnius.

Economia Lituaniei a înregistrat, în 2010, o creştere de 1,3% din PIB, iar pentru anul în curs se prevede o creştere de 5,8%.