De data asta este vorba despre un dosar care s-a judecat la Curtea de Apel Iași, și unde judecătorii au dispus, definitiv, achitarea celor implicați: un italian, Eugenio Lucchelli, și societatea Terra Nord 2005 SRL.

Temeiul achitării probează la maxim teoria că dosarele DNA sunt pline de literatură, adică de povești, în loc de acuzații concrete, care nu au nici un fel de probe la temelie. Astfel, judecătorii de la Iași au dispus achitarea lui Lucchelli în temeiului articolului 16 din Codul de Procedură Penală, care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală, potrivit luju.ro.

Trimis în judecată în anul 2016, italianul a fost condamnat în prima instanță, la Tribunal Iași, la doi ani și zece luni de închisoare, dar achitat definitiv la Curtea de Apel.

În concret, procurorii de la DNA Iași l-au acuzat pe italianul Lucchelli că ”în calitate de reprezentant legal al SC Terra Nord 2005 SRL Iași, în cadrul proiectului ”Achiziție instalație de foraj și echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloți și puțuri de adâncime”, finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Dezvoltare Regionala Nord-Est mai multe documente false, fapte ce au avut drept consecință obținerea pe nedrept, de către acesta, a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458,20 lei”, se arată în rechizitoriu.