Liderul separatist al sârbilor bosniaci așteaptă salvarea de la Rusia. Procurorii au solicitat arestarea lui Milorad Dodik
- Mădălina Sfrijan
- 12 martie 2025, 21:27

Procurorii din Bosnia și Herțegovina au emis un mandat de arestare pe numele liderului separatist sârb Milorad Dodik. Alături de colaboratorii săi, acesta ar fi ignorat o citație judecătorească. Dodik a anunțat că va refuza arestarea și a lansat un apel către Rusia.
Liderul separatist al sârbilor bosniaci speră să fie sprijinit de Rusia
Această decizie intensifică criza politică din Bosnia și Herțegovina, un stat divizat între Republica Srpska, controlată de Dodik, și Federația bosniaco-croată.
Tensiunile dintre Milorad Dodik și adversarii săi reprezintă o amenințare la adresa stabilității în Balcani. Criza a escaladat după ce Dodik, liderul Republicii Srpska, a ignorat deciziile emisarului internațional pentru Bosnia, responsabil de menținerea păcii în statul multietnic.
Conflictul a escaladat
Condamnat la un an de închisoare și interzis din funcții publice timp de șase ani, el a contestat hotărârea și a adoptat legi care blochează accesul instituțiilor judiciare și polițienești ale statului în regiunea sa autonomă.

Steag Bosnia și Herțegovina. Sursa foto: Pixabay
În replică, procurorii bosniaci au deschis o anchetă, considerând acțiunile sale o amenințare la adresa ordinii constituționale.
Miercuri, procurorii de stat au solicitat arestarea lui Milorad Dodik.
„Aceasta este o afacere nulă și neavenită. Acest lucru este motivat politic și nu vrem să luăm parte la el”, a afirmat Milorad Dodik, care a prezentat mandatul de arestare.
Milorad Dodik intenționează să se întâlnească în zilele următoare cu oficiali ruși la nivel înalt, potrivit agenției de presă TASS. În cadrul unei conferințe de presă, el a anunțat că va solicita sprijinul Rusiei pentru a bloca, prin veto, prelungirea misiunii europene de menținere a păcii în Bosnia, o decizie ce urmează să fie discutată în Consiliul de Securitate al ONU în noiembrie.
EUFOR, forța europeană de menținere a păcii, a început desfășurarea unor trupe suplimentare pentru a asigura stabilitatea în Bosnia. În prezent, misiunea EUFOR include aproximativ 600 de militari, printre care și soldați români, sub comanda generalului-maior Florin-Marian Barbu.
Rusia, așteptată să intervină
Agenția de Stat pentru Investigații și Protecție a confirmat că a primit o solicitare de a sprijini arestarea lui Dodik, a premierului regiunii, Radovan Viskovic și a președintelui parlamentului.
Sinisa Karan, ministrul de interne al Republicii Srpska, a declarat că poliția regională va acționa conform legislației Republicii Srpska, care interzice intervenția autorităților judiciare de stat pe teritoriul său.
„Nimeni nu va fi arestat și toată lumea va fi protejată”, a precizat Karan la televiziunea ATV.
Republica Srpska și Federația Bosniaco-Croată sunt cele două entități autonome formate după războiul din Bosnia (1992-1995), conflict soldat cu 100.000 de morți.
Aceste regiuni funcționează într-un stat cu un guvern central slab, aflat sub supravegherea unei autorități internaționale cunoscute sub numele de Înaltul Reprezentant, funcție deținută în prezent de Christian Schmidt.
Propunere privind adoptarea unei noi constituții
Miercuri, parlamentul Republicii Srpska s-a reunit pentru a propune o nouă constituție care ar anula reformele implementate după semnarea Acordului de pace de la Dayton. Acest tratat, susținut de SUA, a pus capăt războiului și a stabilit echilibrul de putere în statul bosniac.
Christian Schmidt a avertizat că modificarea constituției reprezintă o încălcare gravă a Acordului de la Dayton și un risc major pentru stabilitatea regiunii. El a cerut parlamentarilor sârbi să renunțe la această inițiativă, pe care o consideră „un atac asupra ordinii constituționale a Bosniei și Herțegovinei și asupra caracterului multietnic al Republicii Srpska”.
De asemenea, Milorad Dodik a declarat că va cere ajutorul Rusiei.