Editura Evenimentul si Capital

AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc. Elena Udrea: "Reprezintă un demers periculos. Ar putea agita apele în rândul populaţiei". Monica Macovei: "Într-o astfel de situație faci rău țării tale"

Politicienii extremişti maghiari au folosesc tema autonomiei etnice pentru a-şi ascunde incompetenţa administrativă.
Autor: | | 65 Comentarii | 1472 Vizualizari

Proiectul de autonomie prezentat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost bine primit de către oamenii politici, care, mulţi dintre ei, s-au arătat nemulţumiţi de felul în care a fost tratat subiectul. Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie. Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.


Citeşte şi: ACCES LA RESURSE ȘI FUNCȚIONĂRIME NOUĂ. UDMR vrea mii de posturi noi de FUNCȚIONARI publici și CONTROLUL TOTAL al RESURSELOR naturale sub umbrela AUTONOMIEI Ținutului Secuiesc. TEXTUL INTEGRAL


"Este un proiect european, un proiect extrem de detaliat şi în acelaşi timp nu pune în niciun articol sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni la statul român, fiindcă foarte multe acuzaţii se duc în această direcţie. Sunt manipulări, sunt încercări de distorsionare a ceea ce gândim noi şi sunt convins că cei care vor citi acest proiect îşi vor da seama că nu este altceva decât doleanţa comunităţii maghiare de a asigura un cadru instituţional pentru păstrarea identităţii naţionale", a declarat Kelemen Hunor.

Nu de aceeaşi părere sunt şi liderii politici români. De exemplu, liderul PMP, Elena Udrea, afirmă că liderii maghiari puteau aştepta o dezbatere naţională privind regionalizarea. ”Suntem în campanie electorală şi ne-am obişnuit ca liderii politici să fluture steagul acesta al conflictelor etnice. Cunosc foarte bine situaţia din judeţele Harghita, Covasna sau Mureş şi nu există un conflict în rândul populaţiei. Există doar nevoia de pretexte electorale din partea liderilor politici, în special a celor maghiari, dar de multe ori se răspunde identic şi de către politicienii români”, a spus Elena Udrea, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Iaşi.

Elena Udrea: Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un demers periculos, care ar putea agita apele în rândul populaţiei

”Etnicii maghiari au nevoie de sprijinul statului, de intervenţia Guvernului pentru a avea oportunităţi de dezvoltare. Sunt necesare investiţii în infrastructură, precum şi atragerea de investitori. Regiunea din centrul ţării este săracă şi pentru că nu a fost suficient sprijinită de la Bucureşti”, a declarat liderul PMP.

”Susţin nevoia de reorganizare pentru o mai bună dezvoltare a regiunilor, dar nu porneşti un proiect care încalcă prevederile constituţionale. Demersul UDMR este periculos, ar putea agita inutil apele nu doar la vârful politicii, ci şi la nivelul populaţiei. Iar dacă este unul de campanie electorală, este un demers iresponsabil”, a adăugat Udrea.

Monica Macovei: Într-o astfel de situație faci rău țării tale

Monica Macovei a declarat că ar fi de acord cu regionalizarea României. - "El a venit la pachet cu propunerea de suspendare a președintelui Băsescu. Ambele se traduc ca o criză politică.L-au prezentat astăzi din motive electorale, ca să arate populației de acolo cât de buni sunt ei. Eu cred că ei înșiși nu cred în proiectul lor. Eu sunt pentru regionalizarea întregii țări. Asta va crea o competiție între regiuni. Păcat că UDMR nu vorbește despre România”, a spus Monica Macovei la Digi 24, specificând însă că este de acord cu regionalizarea întregii ţări.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, în judeţul Harghita, că "nu există nicio şansă" ca proiectul de autonomie propus de UDMR "să prindă viaţă vreodată", iar lansarea acestuia de către Uniune "nu este un motiv care să întărească colaborarea" între partenerii de coaliţie. "Nu, nu cred în acest proiect, nu are nicio şansă de reuşită, noi nu susţinem acest proiect, nu susţinem niciun fel de proiect de autonomie, suntem foarte fermi, Constituţia este foarte clară. Nu ştim ce finalitate crede UDMR că o să aibă, dar nu s-a discutat nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern un asemenea proiect. Fiecare poate să aibă tot felul de dorinţe, dar din punct de vedere instituţional sau al unor eventuale şanse de reuşită, nu există nicio şansă ca acest proiect să prindă viaţă vreodată", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a povestit că s-a întâlnit, la Cozmeni, cu majoritatea primarilor UDMR din judeţele Covasna şi Harghita, pentru a semna contracte de finanţare pentru dezvoltarea locală, iar în discuţia "extrem de aşezată şi normală" cu aceştia nu s-a ridicat niciun moment problema unui astfel de proiect politic. "Nu înţelegem de ce, este posibil să fie o ruptură între liderii politici ai UDMR şi aleşii locali din această zonă, nu ştim, dar acest demers nu are niciun fel de susţinere sau şanse de reuşită în colaiţia de guvernare şi nu numai".

Liviu Dragnea: Nimeni, niciodată, partidele tradiţionale din România nu vor susţine un asemenea demers, atâta timp cât este şi neconstituţional, iar în ceea ce priveşte vreo posibilitate de modificare a Constituţiei în sensul acesta, şi anume România să nu mai fie stat unitar, şansele sunt zero.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a amintit că în Parlament mai există un proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi că, la fel ca acela, nici actualul nu va trece.

"Fiecare parlamentar are dreptul constituţional de a face iniţiative legislative, însă proiectele de legi şi iniţiativele care sunt contrare legii nu au ce căuta. Suntem iarăşi în campanie electorală, ştiu că de fiecare dată se readuce în discuţie acest subiect, al autonomiei, provin din această zonă şi sunt deputat în Parlamentul României. Nu va trece niciodată prin Parlament o asemenea lege, România este un stat unitar, acesta este un statut garantat prin Constituţie şi nu va vota nimeni niciodată un asemenea proiect de lege", a conchis Mircea Duşa.

Jurnalistul Malin Bot a comentat pe reţeaua de socializare despre proiectul de autonomie prezentat de UDMR: "Am citit atent proiectul de autonomie propus de UDMR in ziua in care Scotia a votat la referendum. A incercat omul ceva. Daca rezultatul era DA, va dati seama ce val de propaganda separatista se declansa si la noi.


Aici gasiti textul itegral al proiectului: UDMR vrea mii de posturi noi de FUNCȚIONARI publici și CONTROLUL TOTAL al RESURSELOR naturale sub umbrela AUTONOMIEI Ținutului Secuiesc. TEXTUL INTEGRAL


Dincolo de asta, am constatat ca proiectul vizeaza de fapt un singur scop: Sa faca si mai multi bani niste smecheri din politica, de data asta de la UDMR. Vă explic punctual.

1. Toata gargara cu limba si cultura e o propaganda pentru maghiarii naivi care inca nu au inteles ce gogosi le vand proprii politicieni. E gargara pentru ca toate aceste drepturi sunt functionale de foarte mult timp. Ce nu e functional si vrea sa faca Kelemen Hunor si smecherii din UDMR: 2. O structura birocratica noua, peste judete, care inseamna mii de functionari noi, posturi de sefi, directori, presedinti. Deci o supra siencura bugetara. Sa aiba ei posturi la dispozitie pentru lipitorii de afise, neamuri, amante, pile. Nicio legatura cu problemele maghiarilor simpli din zona aceea. 3. Vor sa-si treaca sub control total resursele naturale: paduri, mine, si altele. Adica sa poata sa taie mai mult, sa se imbogateasca si mai mult. Evident, vorbim despre tot despre politicienii mahghiari care de 25 de ani se imbogatesc in zona aceea prostind maghiarii simpli cu gogorita autonomiei etnice, cu imagini din evul mediu. Trag concluzia ca proiectul nu e despre mahiarii simpli si problemele lor, e despre dorinta unor smecheri de e a avea cai de acces catre si mai multi bani. http://inregistrari.b1.ro/view-evenimentul_zilei-107.html" Postare de Malin Bot.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI