Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Liderii Partidului Comunist comandă asasinarea celui din cauza căruia nu se mai uitau la televizor
Liderii Partidului Comunist comandă asasinarea celui din cauza căruia nu se mai uitau la televizor

Liderii Partidului Comunist comandă asasinarea celui din cauza căruia nu se mai uitau la televizor

Revista Time punea în 2010 pe locul cinci, în clasamentul celor mai spectaculoase asasinate ale secolului XX, uciderea dizidentului bulgar Gheorghi Ivanov Markov.

Gheorghi Ivanov Markov a fugit din Bulgaria comunistă în 1969, stabilindu-se la Londra, unde a lucrat pentru BBC și Radio Europa Liberă.

El a devenit unul dintre cei mai cunoscuți critici ai regimul comunist de la Sofia. În acest context, la 11 septembrie 1978, a murit după ce a fost otrăvit cu o toxină puternică introdusă prin înțepătură realizată cu vârful unei umbrele de către un necunoscut, pe o stradă din Londra.

La începutul anilor 1960, Gheorghi Markov era unul dintre cei mai populari și de succes scriitori din Bulgaria. A scris și piese de teatru de mare succes, primind propunerea de a se înscrie în Uniunea Scriitorilor.

Asta însemna mâncare bună, locuință ultraluxoasă, bani și o mașină. Așa a ajuns Markov proprietarul unui automobil BMW și să cunoască elita Partidului Comunist.

A devenit apropiat cu secretarul Partidului, Todor Jivkov, cu care cina adesea

Dizgrația și fuga

Pentru că le vorbea liber muncitorilor în discursurile sale și totodată la reuniunile organizate de oficiali și de politicieni, operele sale au început să primeacsă recenzii mai glaciale, iar ultima lui piesă a fost interzisă după două săptămâni de reprezentații.

Prietenii i-au sugerat să fugă cât mai repede posibil din țară, scriitorul hotărând în cele din urmă să-și părăsească țara, aflăm din „Arborele lumii, Enciclopedia Marshal Cavendish”.

În 1975 a început să lucreze pentru Radio Europa Libera și în următorii trei ani a realizat 130 de programe duminicale de seară, numite: „În absență, reportaje despre Bulgaria”, în care scotea la iveală secrete din viața membrilor de partid aflați la conducere, mai ales a conducătorului Todor Jivkov, despre care a ajuns să cunoască destul de multe în perioada petrecută alături de el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE