Generalul Iulian Vlad este unul din oamenii-cheie ai evenimentelor din 1989, dar nu numai. Este depozitarul celor mai adânci secrete ale vremurilor în care mulți dintre noi eram copii, ale trecutului recent, dar și ale vremurilor actuale. În plus, are o foarte bună cunoaștere a relațiilor de la vârful conducerii comuniste a României, din perioada anterioară evenimentelor din 1989.

Cum îl vedea Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretar general al PCR, pe tânărul activist Ion Iliescu și ce avertisment i-a dat în ceea ce-l privește pe actualul președinte de onoare al PSD lui Nicolae Ceaușescu, cel care urma să-i succeadă la conducerea partidului este numai una dintre dezvăluirile explozive ale generalului Iulian Vlad.

„Băi, se vede că tu nu știi zicala aia românească, potrivit căreia ce naște din pisică tot șoareci mănâncă!”, i-a spus Dej lui Ceaușescu.

Cum s-a purtat însă acesta cu Ion Iliescu și cum l-a răsplătit protejatul său în decembrie 1989, alături de multe alte informații inedite, în interviul de mâine, cu Iulian Vlad, ultimul șef al temutei Securități.