Din informațiile furnizate de anchetatori, Valentin Băluș este căutat de autoritățile elvețiene pentru numeroase spargeri pe care le-a dat în Țara Cantoanelor, în ultimii ani. A reușit să scape de polițiștii elvețieni după ce a fugit în România. Pentru furturi cu prejudicii mari şi în bandă organizată, el a fost dat în urmărire de autoritățile din Elveția, iar polițiștii și procurorii români au reușit să pună mâna pe el și pe alte șase persoane.

Concret, precizează oamenii legii, Valentin Băluș și concubina sa, cu ajutorul căreia a dat numeroase lovituri în mai multe localități din Elveția, a apelat la un grup de arădeni pentru a-i ajuta să intre în România ilegal, pentru a nu fi depistați la graniță. Cuplul de infractori l-au adus în țară, prin intermediul rețelei, și pe copilul lor minor. Anchetatorii spun că trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României s-a făcut în mai multe etape, în scopul de a îngreuna cercetările şi tragerea acestora la răspundere penală pentru faptele comise în străinătate.

Pentru prinderea celor șapte, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al I.P.J. Arad au efectuat trei percheziții domiciliare pe raza teritorială a municipiul București și pe raza județului Arad. Practic, susțin anchetatorii, pe teritoriul României acțiunea a vizat destructurarea grupului infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranţi în formă continuată, trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă agravată și favorizarea făptuitorului. Pentru faptele comise în Elveția, el  ar putea fi extrădat împreună cu complicea lui.

Cea mai longevivă grupare interlopă

Interlopii din Clanul Sportivilor au devenit cunoscuți pentru numeroasele conflicte în care au fost implicați cu grupări rivale. Ei erau cei care controlau sălile de jocuri de noroc şi taxele de protecţie din sectorul 4 al Capitalei. Este  considerată cea mai longevivă grupare de crimă organizată din Capitală. „Cariera” lui Valentin Băluș a luat amploare după anul 2006,  atunci când fratele său, Mircea Nebunu’, a preluat conducerea grupării şi a început lupta cu puternicul clan al lui Amet Metin. Miza: taxele de protecţie percepute micilor comercianţi din pieţe, fast-food-uri, florării etc. Ultimul conflict între gruparea lui Metin şi cea a Sportivilor a avut loc în 2011, în cartierul bucureştean Apărătorii Patriei. Atunci, Valentin Băluş și un alt „sportiv”, Virgil Dumitrescu au fost răniţi, fiind împușcați cu un pistol cu bile.