Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii recunosc că au început să se înregistreze între ei „ca pe vremea USL”
Liberalii recunosc că au început să se înregistreze între ei „ca pe vremea USL”

Liberalii recunosc că au început să se înregistreze între ei „ca pe vremea USL”

Unii dintre vechii liberali susțin că foștii democrat-liberali au făcut publice stenogramele. Alții dau vina pe mașinile RTV, iar fostul pedelist Cezar Preda este oripilat de situația în care au ajuns.

Pentru că s-au săturat să fie tratați drept vioara a doua în noul PNL, vechii democrat-liberali sunt suspectați că au pus la cale scandalul stenogramelor pentru a-i pune într-o poziție delicată pe cei din vechiul PNL.

Ieri, noi declarații dure au apărut difuzate în presă, de această dată, din ședința restrânsă a partidului, de luni.

În timp ce unii vechi liberali susțin că foștii democrat- liberali au făcut publice stenogramele, alții susțin că ma și nile RTV au avut tehnici de înregistrare și că afirmațiile sunt aproximative. În ceea ce îi privește pe Stelian Dolha și Ioan Oltean, despre care liberalii spun că sunt cei care au furnizat primele stenograme presei, au negat implicarea.


FOTO: Ioan OlteanOltean zice că e nevinovat

„Nu-mi explic care este motivația pentru care susțin că eu am făcut acest lucru pentru că ședința a fost doar cu liberalii de rit vechi. Nu am niciun interes să dau aceste stenograme care au făcut rău partidului și tot răul s-ar fi îndreptat spre mine. Eu am aflat a doua zi și niciodată nu m-am ocupat cu așa ceva”, a declarat Ioan Oltean, pentru EVZ, refuzând să comenteze asupra controversatelor declarații ale lui Atanasiu.


FOTO: Mircea DolhaLa rândul său, Stelian Dolha a negat că și-ar fi înregistrat colegii și că nu era de față când Atanasiu a făcut declarațiile care au dinamitat PNL. „Am asistat la declarațiile lui Petrache, dar am ieșit de vreo două ori atunci când vorbea Atanasiu pentru că urma să avem o masă comună și mă ocupam de tot. Am reținut destul de puțin: când eram în sală a vorbit despre altceva: mobilizare, unitate, probabil în momentul în care a făcut declarațiile apărute în presă eram afară”, a spus el, pentru EVZ.

„În ce hal am ajuns!”

Prezent de asemenea, la discuția de luni dimineață, Cezar Preda a confirmat că i-a cerut lui Atanasiu să facă un pas în spate. „Dl. Atanasiu a spus că sunt discuții private, nu-mi dau seama ce înseamnă privat într-o ședință de partid. La ei, principala preocupare era să găsească cine a dat stenogramele, ori altul trebuie să fie comportamentul”, a spus el, pentru EVZ. În privința faptului că Blaga și Predoiu au abordat un ton împăciuitor, Preda a spus: „Predoiu a muncit enorm și ar trebui să-și apere munca. În timp ce alții se duc la TV, el stă și muncește să facă programul de guvernare și apoi se trezește că nu o să mai fie el premier, ci o să fie dracu lacu, ca să mă exprim ca dl. Atanasiu”.


FOTO: Cezar PredaDe asemenea, Cezar Preda a punctat că toți liberalii au rămas în funcții în deconcentrate, lăsați de către PSD, de pe vremea USL. „Când erau stenogramele de la PSD ne bucuram al dracului! Vă dați seama în ce hal am ajuns?”, a conchis Preda.

„M-au deranjat spusele, dar am acceptat scuzele”

Parlamentarul liberal Sebastian Grapă a afirmat că nu este interesat de opinia lui Teodor Atanasiu privind tensiunile din PNL. „În PNL Brașov nu există nicio problemă, nu comentez și nu mă interesează opinia dlui. Atanasiu”. El a adăugat, pentru EVZ, că fair-play-ul și moralitatea nu au ce căuta în politică. Dacă ieri, fosta democrat-liberală Sulfina Barbu susținea că Atanasiu trebuie sancționat pentru afirmațiile făcute la Bistrița, acum ea a abordat un ton mult mai împăciuitor. „Dl. Atanasiu nu s-a simțit deloc bine pentru că a trebuit să dea acele explicații. Ieri, după ședința de ieri s-a stabilit că este mult mai importantă fuziunea decât orgoliile, m-au deranjat spusele dlui. Atanasiu, dar am acceptat scuzele Alinei Gorghiu”, a spus, pentru EVZ, Sulfina Barbu.


Dacă public nu știu cum să pară mai convingători că situația nu este una tensionată, în spatele ușilor închise liberalii își împart jigniri


Băsescu: „I-aș fi cerut capul lui Atanasiu”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, în contextul stenogramelor din şedinţele PNL făcute publice, că singurul care are de câştigat este primvicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, care a primit o reconfirmare că, în cazul în care PNL câştigă alegerile, va ajunge premier. „În liberali nu trebuie să ai încredere. Aceasta este părerea mea. (…) Trebuiau calmate lucrurile. Dar i-aș fi cerut capul lui Atanasiu, indiscutabil. (…) Cred că singurul câștigător a fost Predoiu pentru că a primit reconfirmarea faptului că va fi prim-ministru dacă PNL câștigă alegerile”, a declarat Băsescu, pentru PSnews.ro.

Liberalii nu se mai pot răzgândi

Fostul preşedinte a mai precizat că, în urma acestui incident, liberalii nu îşi vor mai permite să se răzgândească în ceea ce priveşte numirea lui Predoiu ca premier. „Ar fi foarte greu acum, după acest eveniment, ca, să zicem la anul, PNL să se întoarcă. Păi raportarea la declarațiile lui Atanasiu ar fi cutremurătoare pentru ei ca fiind oameni care nu-și țin cuvântul”, a spus Băsescu.

Totodată, fostul şef al statului spune că, în opinia lui, co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, „trebuie să treacă” peste acest moment. „Astfel de incidente probabil că se vor mai și repeta chiar dacă vor ajunge sau nu în spațiul public, dar liderii PDL, cine crede că sunt niște naivi pe care o să-i învârtă pe degete, se înșeală. Deci, sunt oameni cu experiență politică. Nu-i văd pe liderii PDL înghițind a doua oară un asemenea afront”, a mai adăugat Băsescu.

Alina Gorghiu: „Un eveniment minor”

Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, aseară, la B1 TV, că incidentul stenogramelor în care Teodor Atanasiu spunea că Predoiu nu va mai fi premierul PNL, a fost unul minor. „Sunt foarte categorică atunci când vă spun că discuția a fost tranșantă în interior și spun acest lucru pentru că este un eveniment minor, față de cât de major este proiectul fuziunii. Trebuie să depășim momentul cu scuzele de vigoare și cu sancțiuni pe viitor”, a afirmat Gorghiu. Potrivit unor surse EVZ, cel care ar fi făcute publice înregistrările din ședința PNL ar fi fost fostul democrat-liberal, Ioan Oltean. Co-președintele liberal a declarat că nu va exista o anchetă internă pentru a se afla cine a făcut aceste înregistrări. „Eu, în calitate de co-președinte, îmi cer scuze că în spațiul public au ajuns asemenea discuții. Nu vom face niciun fel de anchetă”, a adăugat Gorghiu.

Discuții din ultima ședință: „Nu dați cu lunile pe la partid și acum ați venit în haită ”

În ședința de luni dimineață, pe care conducerea restrânsă a liberalilor a avut-o, lucrurile au stat mult mai rău decât au lăsat să se creadă liderii care au ieșit ulterior să dea declarații.

Vă prezentăm fragmente din ședință prezentate de România Tv:

Alina Gorghiu (copreședinte PNL): Este regretabil ce s-a întâmplat, îmi cer scuze în numele lui Teo Atanasiu. Nu cred însă că este bine să iasă Teo și să vă ceară public scuze, pentru că ar confirma niște discuții private.

Teodor Atanasiu (prim-vicepreședinte): Nu am de ce să-mi cer scuze, ce contează ce spun eu întrun spațiu privat?! Eu am vorbit o oră și jumătate și în presă a apărut doar un minut. Mi se pare mai interesant să aflăm cine a dat înregistrarea presei.

De la voi a fost, a dat-o cineva nemulțumit de la noi lui Nelu Oltean și el a dat-o presei. Știm cu toții cine controlează site-ul pe care a apărut.

Cezar Preda (vicepreședinte): Cred că dl. Atanasiu ar trebui să facă pasul înapoi. Ar fi și un semnal pentru toți cei din teritoriu care s-ar gândi să mai facă așa ceva.

Alina Gorghiu: Vasile, sincer, sunt nemulțumiri peste tot! Problemele de care a vorbit Teo sunt absolut reale. Spre exemplu, de ce nu vreți voi să facem majoritate la Senat?

Vasile Blaga (co-președinte PNL): Adică ce ar trebui să fac eu? Voi ce ați făcut? Alina Gorghiu: Noi am adus oameni, facem negocieri cu alții în continuare, să vină la noi.

Vasile Blaga: Negocierile sunt una, să vină oamenii propriu-zis e altceva. În plus, a venit vreun om de la PNL fără să discut și eu cu el înainte?!

Marian Petrache (secretar general PNL): Colaborarea dintre noi e la pământ. Voi nu dați cu lunile pe la ședințele de partid, iar acum ați venit toți, în haită.

Duminică, presa a difuzat o înregistrare cu Teodor Atanasiu care vorbea într-o ședință a vechiului PNL, la Bistrița, despre faptul că membrilor PDL li s-ar fi dat iluzia că o să aibă prim-ministru, prin Cătălin Predoiu, dar că nu îl vor avea. Atanasiu ar mai fi spus că cei din garda PDL‚ „o să dispară rând pe rând”, pentru că nu ar mai fi nevoie de ei.

Luni, Atanasiu a încercat, public, să dreagă lucrurile.

„Îmi pare rău dacă din frânturile respective s-a dedus că aș dori o scindare a partidului sau vreunul dintre membri nu ar fi egal cu ceilalți membri ai partidului. Ceea ce am spus acolo îmi asum, a fost într-un anumit context, nu în cel spus de dvs. și îmi cer scuze cetățenilor dacă au înțeles altceva. Îmi mențin afirmațiile că toate deciziile PNL vor fi susținute de către mine, iar decizia PNL este că dacă vom face un guvern al PNL primministru va fi Cătălin Predoiu”, a declarat Atanasiu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: