Evenimentul Zilei > Politica > Liberalii au CONTESTAT la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ORDONANȚE în perioada vacanței parlamentare
Liberalii au CONTESTAT la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ORDONANȚE în perioada vacanței parlamentare

Liberalii au CONTESTAT la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ORDONANȚE în perioada vacanței parlamentare

Liberalii au depus, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple în perioada vacanței parlamentare, a anunțat PNL, într-un comunicat. Sesizarea a fost semnată și de parlamentari USR și PMP.

|PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. PNL a atras atenția, de la momentul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege, asupra faptului că acesta nu respectă rigorile constituționale. Astfel, proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului", se arată în comunicat. 

Liberalii îi cer liderului PSD, Liviu Dragnea, să nu mai dezinformeze și să spună că PNL încearcă să blocheze activitatea Guvernului

"Cu această ocazie, atragem atenția asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă "blocare a activității" Guvernului generată de acest demers al PNL. În realitate, Liviu Dragnea se folosește de confuzia făcută deseori în spațiul public între ordonanțele simple și ordonanțele de urgență. Guvernul Dragnea – Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-și pună în operă inițiativele dorite prin intermediul ordonanțelor de urgență, până la soluționarea sesizării de către CCR. Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument și va da dovadă de voință politică în acest sens. Ordonanțele de urgență pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituție, chiar și în vacanța parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorității parlamentare PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate", se precizează în documentul liberalilor.

Senatul, aflat în sesiune extraordinară, a adoptat joi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple pe durata vacanţei parlamentare în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Camera Deputaţilor a adoptat, joi, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. Proiectul a fost adoptat cu 150 de voturi "pentru" şi 83 "împotrivă".