Anterior, ministrul Muncii a declarat că nu există șansa să scadă pensiile la recalculare. Lia Olguța Vasilescu a mai anunțat că pensia minim garantată se păstrează și că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială.

La începutul declarației, ministrul Muncii a declarat, la începutul conferinței, că va prezenta pe scurt noul proiect. 

În primul rând, Lia Olguța Vasilescu a declarat că „noua Lege se bazează pe mai multe principii fundamentale precum contribuitate egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate. Studiile universitare se vor lua în clacul la stabilirea pensiei. Dacă în perioada de studii studenții au lucat, se vor lua în calcul contribuțiile din salariu pentru că generează un punctaj mai mare”.

Ministrul Muncii a mai declarat că vor exista în contuinuare patru categorii de pensii, dar că acesteor li se va aplica o serie de modificării. În ceea ce privește Pensia de urmaș se va aplica ajutor pentru soțul supraviețuitor. Acesta va primi 25% din penisia soțului decedat și se va putea cumula cu a lui. Pensia minimă se calculează la salariul minim brut pe anul respectiv. Persoanele cu 15 ani de vechime de 15 primesc 45% din salariul brut pe țară. În situația în care venitul nu poate fi dovedit, se acordă un procent de 10% din oficiu. În ceea ce privește formula de calcul aceasta va fi umărul total de clacul înmulțit.cu punctul de referință”

Ministrul a mai făcut o precizare extrem de importantă și anume că inechitățile dintre femei și bărbați vor fi eliminate

De asemena, aceasta a declarat că pensiile nu vor scădea iar Legea se va aplica treptat, până în anul 2021.

Știre în curs de actualizare