Editura Evenimentul si Capital

Declarații de ULTIM MOMENT despre LEGEA PENSIILOR. Ce se va întâmpla cu PENSIILE românilor

Autor: | | 1 Comentarii | 3686 Vizualizari

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, a susținut vineri, la sediul Ministerului, o declarație de presă în legătură cu proiectul noii legi a pensiilor. Proiectul noii legi a pensiilor urmează să fie pus, joi, în dezbatere publică, timp de aproximativ o lună, iar apoi să intre în procedură parlamentară. Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că nicio pensie nu va scădea.

Anterior, ministrul Muncii a declarat că nu există șansa să scadă pensiile la recalculare. Lia Olguța Vasilescu a mai anunțat că pensia minim garantată se păstrează și că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistență socială.

La începutul declarației, ministrul Muncii a declarat, la începutul conferinței, că va prezenta pe scurt noul proiect.

În primul rând, Lia Olguța Vasilescu a declarat că „noua Lege se bazează pe mai multe principii fundamentale precum contribuitate egalitate, solidaritate socială, imprescriptibilitate. Studiile universitare se vor lua în clacul la stabilirea pensiei. Dacă în perioada de studii studenții au lucat, se vor lua în calcul contribuțiile din salariu pentru că generează un punctaj mai mare”.

Ministrul Muncii a mai declarat că vor exista în contuinuare patru categorii de pensii, dar că acesteor li se va aplica o serie de modificării. În ceea ce privește Pensia de urmaș se va aplica ajutor pentru soțul supraviețuitor. Acesta va primi 25% din penisia soțului decedat și se va putea cumula cu a lui. Pensia minimă se calculează la salariul minim brut pe anul respectiv. Persoanele cu 15 ani de vechime de 15 primesc 45% din salariul brut pe țară. În situația în care venitul nu poate fi dovedit, se acordă un procent de 10% din oficiu. În ceea ce privește formula de calcul aceasta va fi umărul total de clacul înmulțit.cu punctul de referință”

O altă modificare în noul Proiect al Legii Pensiilor, care trebuie precizată, face trimitere la scăderea vârstei de pensionare pentru mamele care îndeplinesc următoarele condiții: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Proiectul noii Legi a Pensiilor mai prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizaţia socială minimă, în loc de pensie, iar această alegere trebuie făcută cu trei luni înainte ca Legea să intre în vigoare.

Ministrul a mai făcut o precizare extrem de importantă și anume că inechitățile dintre femei și bărbați vor fi eliminate

De asemena, aceasta a declarat că pensiile nu vor scădea iar Legea se va aplica treptat, până în anul 2021.

Știre în curs de actualizare

Olguta Vasilescu a luat FOC! S-A DEZLANTUIT in fata tuturor...Ce s-a putut intampla

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI