Evenimentul Zilei > EVZ Special > Leii Cămătarilor au devenit „interlopii” de la Zoo Galați
Leii Cămătarilor au devenit „interlopii” de la Zoo Galați

Leii Cămătarilor au devenit „interlopii” de la Zoo Galați

Cele patru animale sălbatice, care au aparținut fraților Nuțu și Sile Cămătaru, sunt cumințite cu ajutorul unui gard electric. Ele sunt ținute la distanță de vizitatori.

Armele” fraților Cămătaru, despre care legendele spun că se înfruptau din dușmanii interlopilor, se lăfăie pe un domeniu de 6.200 mp și mănâncă zilnic cel puțin șapte kilograme de vită sau pasăre. Cei patru lei nu au uitat de obiceiurile Cămătarilor și acum bagă frica în „colegii” lor, tot în număr de patru, care erau deja la parcul zoo de lângă Dunăre.

„În Africa erau vânați”

După ce au fost confiscați de la Nuțu Cămătaru, în 2012, leii urma să ajungă în Africa. De peste un an sunt cazați la grădina zoo de la Gârboavele, lângă Galați. „În Africa, riscau să fie vânați dacă nu se adaptau în rezervație!”, turuie Paraschiva Vintilă, referent la Consiliul Județean Galați, instituție care are în administrare parcul.

La Gârboavele, Regele, Regina (ambii de șapte ani), Nicoleta și Nicu (trei ani) – așa cum au fost botezați leii Cămătarilor – au dat peste alți patru lei care erau deja la zoo. A izbucnit imediat un scandal între găști. „Nu se înțeleg deloc, este o mare rivalitate. Sunt ținuți câte doi, câte un cuplu, într-o cușcă separată”, ne mai spune Paraschiva Vintilă.

Când au chef de ceartă, răcnetele leilor Cămătarilor se aud și la un km distanță. „În plus, după ce un îngrijitor se apropie de lei, el trebuie să se schimbe și să se spele ca să scape de miros. Dacă nu fac asta, fac restul animalelor nervoase. Spre exemplu, caii lovesc îngrijitorul cu copita pentru că simt mirosul de leu”, ne explică și Ene Doru, administratorul animalelor.

Masa leilor este formată din șapte kilograme de carne: o zi – de pasăre, o zi – de vită.

Fiecare cuplu este scos periodic, câte două zile, din cușca acoperită, de peste 50 mp, în cea din aer liber, care are 6.200 de mp. „Leii, în principal cei ai Cămătarilor, nu vor să mai intre înapoi în cuști. Îi ademenim cu mâncare”, pârăște felinele Doru Ene.

Regi pe domeniul din parc

Domeniul de 6.200 de mp este împrejmuit cu un gard electrificat, pentru a împiedica felinele „interlope”, și nu numai, să atace vizitatorii, la primăvară, când urmează să se redeschidă parcul zoo de la Gârboavele, aici investindu-se trei milioane de euro.

Leii, arma interlopilor

În februarie 2013, cei patru lei și doi urși ai lui Nuțu Cămătaru au fost luați de pe proprietatea acestuia pentru că interlopul nu avea autorizație de mediu pentru deținerea acestor animale sălbatice. Animalele au fost sedate și transportate la Grădina Zoologică Bucov din Ploiești. De aici au fost duse, după câteva luni, la Gârboavele. Potrivit unor legende urbane lansate de vecinii Cămătarilor din zona Sălaj din Capitală, cei doi interlopi și-ar fi amenințat dușmanii că îi dau la lei dacă nu se supun. Reprezentanții parcului Zoo de la Galați susțin că Nuțu și Sile nu au sunat să vadă ce mai fac animalele.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: